Infanta a sosit la tribunalul din Palma de Mallorca, acolo unde au loc audierile. Este pentru prima dată în istoria Spaniei când un membrul al familiei regale este adus în fata unui judecator în calitate de învinuit.
Scandalul de corupţie în care apare numele Infantei a început în urmă cu aproape patru ani, iar judecătorul care instrumentează cazul a mai încercat o dată să o aducă pe prinţesă la audieri, pentru trafic de influenţă, anul trecut. Atunci, însă, decizia a fost anulată în urma unui recurs făcut, paradoxal, chiar de către procurori şi nu de avocaţii apărării. Acum, Infanta Cristina spune că nu are nimic de ascuns, că este nevinovată şi va dovedi acest lucru. Şi avocatul prinţesei este optimist.
În acelaşi dosar, soţul Infantei Cristina, fostul campion olimpic la handbal Inaki Urdangarin, este suspectat că a deturnat peste șase milioane de euro din bani publici, prin fundaţia pe care o conducea. Este vorba de asociația NOOS, în care cei doi, Infanta Cristina și soțul acesteia dețineau câte 50 % din acțiuni.
Conform judecătorului, această fundaţie era folosită ca un paravan pentru a spăla ban proveniți din diverse donații și plăți, pentru așa numite acțiuni de reprezentare. Dacă cei doi vor fi găsiţi vinovaţi, ar putea primi până la 12 ani de închisoare.
Potrivit legii spaniole, doar regele şi regina beneficiază de imunitate. Ceilalţi membri ai familiei regale sunt egali în faţa legii cu ceilalţi cetăţeni. Infanta Cristina şi jucătorul de handbal Inaki Urdangarin s-au căsătorit în 1997 în cadrul unei fastuoase ceremonii religioase oficiată în catedrala din Barcelona. Imediat după căsătorie, Infanta Cristina şi soţul său au primit titlul de Duce şi Ducesă de Palma de Mallorca.