O monedă care datează din timpul unei rebeliuni evreiești împotriva stăpânirii romane de acum aproape 2.000 de ani a fost înapoiată de SUA Israelului, în urma unei anchete comune care a vizat un caz de contrabandă.
Bătută în anul 69 d.Hr., moneda „extrem de rară” de un sfert de șekel valorează peste 1 milion de dolari, potrivit biroului procurorului districtual din Manhattan, care organizat la începutul acestei săptămâni un eveniment care să marcheze repatrierea obiectului care are o valoare istorică și mai mare.
În urmă cu 20 de ani, autoritățile israeliene au aflat prin intermediul unor informatori că niște traficanți de antichități au descoperit moneda din argint în Valea Ella, la sud de Ierusalim. Se presupune că a fost doar una din monedele găsite în zona respectivă, care găzduiește numeroase situri arheologice importante, potrivit CNN.
Anchetatorii spun că moneda a intrat pe piața neagră și, în primă fază, ar fi ajuns ilegal, bineînțeles, în Marea Britanie, prin Iordania. Apoi a fost exportată în SUA cu documente false. În 2017, agenții secreți au confiscat moneda în Denver, Colorado, unde urma să fie scoasă la licitație.
„În ciuda complexității acestei investigații, echipa noastră de procurori, analiști și agenți care lucrează cu autoritățile israeliene, au reușit să găsească această antichitate în doar câteva luni”, a declarat procurorul districtual din Manhattan, Alvin L. Bragg. El a mai spus că moneda are o „valoare culturală imensă”.
Regatul Iudeii a căzut sub controlul roman în anul 6 d.Hr., iar rezistența la stăpânirea imperială a dus la o serie de revolte cunoscute sub numele de războaie iudeo-romane. Moneda datează din al patrulea an al Primei Revolte Evreiești, cunoscută și sub numele de Marea Revoltă Evreiască, care a început în anul 66 d.Hr.
Romanii au permis ca anumite monede locale să fie bătute și să circule în părți ale imperiului lor, inclusiv în Iudeea. Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA) a declarat că liderii rebeli au bătut „motive evreiești” peste monedele imperiale, acoperind astfel fața împăratului. Într-un comunicat de presă, IAA a descris acest act drept „o declarație de independență a evreilor din țara Israelului, o declarație împotriva puternicului imperiu care i-a înfruntat”.
IAA spune că se mai știe de existența unei a doua monede de un sfert de șekel, care a fost achiziționată de British Museum în anii 1930. Însă crede că mai sunt „alte trei” care circulă pe piața neagră.
Editor : D.C.