Video O capsulă Soiuz MS-25 a adus trei cosmonauți înapoi pe Pământ de pe Staţia Spaţială Internaţională. Echipajul a aterizat în Kazahstan

Data publicării:
astronauți
Foto: X/@IngenieriaVida_

Doi cosmonauţi ruşi şi o astronaută americană a NASA au aterizat luni în Kazahstan la finalul unei şederi record pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), potrivit retransmisiei televizate a agenţiei ruse Roscosmos, informează AFP, potrivit Agerpres. 

Capsula navei Soiuz MS-25, avându-i la bord pe veteranul cosmonautul rus Oleg Kononenko, pe colegul acestuia Nikolai Ciub, precum şi pe astronauta americană Tracy Dyson, a aterizat la ora locală 16:59 (11:59 GMT), în stepa acestei ţări imense din Asia centrală.

Cosmonauţii Kononenko şi Ciub au petrecut 374 de zile în spaţiu, cea mai lungă misiune la bordul ISS, în timp ce Tracy Dyson a decolat către avanpostul orbital la sfârşitul lui martie 2024.

Recordul absolut pentru cea mai lungă călătorie în spaţiu este deţinut în continuare de rusul Valeri Poliakov, care a stat 438 de zile la bordul fostei staţii spaţiale Mir în perioada 1994-1995.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Oleg Kononenko, în vârstă de 60 de ani, deţine un alt record după ce a totalizat 1.111 de zile cumulate pe orbită la finalizarea celui de-al cincilea voiaj al său în spaţiu.

În cadrul sancţiunilor împotriva Rusiei ca represalii pentru invadarea Ucrainei, ţările occidentale au întrerupt parteneriatele cu agenţia spaţială rusă Roscosmos, însă capsulele Soiuz au rămas în continuare printre puţinele modalităţi de transport a echipajelor către ISS.

Sectorul spaţial rus se confruntă de mai mulţi ani cu o subfinanţare cronică, scandaluri de corupţie şi eşecuri cum ar fi prăbuşirea sondei lunare Luna-25 la aselenizare în august 2023.

Aceste probleme nu au afectat însă ambiţiile Rusiei, care doreşte să-şi construiască propria staţie orbitală în locul îmbătrânitei ISS şi să reia misiunile către Lună.

Roscosmos preconizează de asemenea orientarea către ţări din Asia de Sud-Est, Africa şi Orientul Mijlociu în vederea găsirii unor noi parteneri după ruptura cu Statele Unite.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imagini unice în Africa de Sud cu lei, crocodili, girafe si alte animale după ce ninsorile au pus stăpânire...
Digi FM
Val de reacții după ce Adriana Iliescu și fiica ei au fost fotografiate pe stradă: „Eliza i-a prelungit...
Pro FM
Apariția serii. Noncoformista Madonna, într-un body, acoperită cu un voal negru din dantelă, cu o coroană pe...
Film Now
Scott Cohen, actorul din „Gilmore Girls”, despre accidentul în care a fost implicat cu soția lui: „Am crezut...
Adevarul
„Primul Război Mondial” ar fi avut loc acum 3.000 de ani. Arheologii investighează o mare bătălie de pe...
Newsweek
Cu câte sute de lei va crește fiecare pensie la 1 ianuarie? 4.000.000 de pensionari iau banii!
Digi FM
Imagini de la nunta canotorilor Maria și Florin Lehaci. Campioana olimpică a arătat ca o prințesă, într-o...
Digi World
"Așteptări vs. realitate. Mă simt înșelată". A crezut că și-a închiriat cea mai frumoasă cameră cu vedere la...
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Eric Roberts, critic la adresa Juliei Roberts și a interpretării care i-a adus prima șansă la Oscar: "Nu...
UTV
Brad Pitt si iubita sa, Ines de Ramon, stralucesc la premiera filmului „Wolfs” in Hollywood, alaturi de...