Aşa numesc jurnaliştii uriaşa furtună care s-a abătut asupra statului american. A adus ploi abundente, care au provocat deja alunecări de teren şi inundaţii, dar şi vânt atât de puternic încât a pus la pământ mai multe camioane.
La est de San Bernardino, într-o zonă muntoasă, pământul saturat de apă a pornit la vale, ameninţând câteva case şi o secţie de pompieri. Este doar una dintre urmările furtunii alimentate de un aşa-numit fluviu atmosferic care afectează sudul Californiei. Peste 200 de case au fost evacuate.
„Zone arse, ca aceasta din Duarte, sunt cele mai vulnerabile. Aici s-a produs deja o alunecare de teren, iar localnicii din vale se pregătesc. Mulţi preferă să nu plece. Sper că barierele, ca aceasta din spatele meu şi cele din jurul caselor lor, vor rezista,” relatează Kayna Whitworth, corespondent ABC News.
20 de milioane de americani sunt afectaţi de furtuna care s-ar putea dovedi cea mai puternică din ultimele decenii. Vântul a bătut cu atâta forţă, încât a dărâmat camioane pe austostradă şi a pus la pământ copaci uriaşi, căzuţi peste maşini sau în mijlocul străzilor.
„Jumătatea sudică a statului este cea mai afectată de această furtună puternică, care aduce valuri, ploaie şi vânt cu rafale de peste 128 de kilometri pe oră,” explică Rob Marciano, meteorolog.
Autorităţile monitorizează în continuare şi barajul de la Oroville, unde peste 180.000 de oameni fuseseră evacuaţi săptămâna trecută din cauza unei breşe apărute la o cale de evacuare a apei din lacul de acumulare. Autorităţile spun că au evacuat suficientă apă din lac încât ploile aduse de această furtună să nu pună barajul în pericol.