O anchetă preliminară a confirmat că agenţia de presă naţională a Qatarului a fost ţinta unui atac informatic şi că declaraţii false atribuite liderului ţării au fost publicate pe site, pentru a accentua criza cu alte state din Golf, a anunţat Ministerul qatariot de Externe citat de Reuters.
Arabia Saudită, Egiptul, Emiratele Arabe Unite şi alte ţări au rupt luni relaţiile diplomatice cu Doha, parţial din cauza comentariilor publicate pentru scurt timp, pe 23 mai, pe site-ul Qatar News Agency.
Articolul îl cita pe emirul Qatarului, Tamim bin Hamad al-Thani, care ar fi avertizat în legătură cu o confruntare cu Iranul şi ar fi apărat gruparea palestiniană Hamas şi pe cea libaneză Hezbollah, aliată cu Teheranul.
„Ministerul a anunţat că echipa de investigaţii a confirmat că procesul de piratare a confirmat tehnici foarte avansate şi metode inovative, prin exploatarea unei vulnerabilităţi electronice de pe site-ul Qatar News Agency”, a anunţat Ministerul de Externe într-un comunicat citat de News.ro.
Doha nu a precizat cine ar fi lansat atacul.
Qatarul a mulţumit FBI şi autorităţilor britanice pentru cooperarea în investigaţie, fără a elabora.
La rândul lor, oficiali americani şi europeni au declarat că, deşi agenţiile guvernamentale şi experţii SUA sunt convinşi că agenţia de presă şi contul de Twitter al Guvernului din Qatar au fost victime ale unui atac informatic, nu a stabilit încă cine s-a aflat în spate.
CNN a citat oficiali americani sub acoperirea anonimatului, potrivit cărora sunt suspectaţi hackeri ruşi.
Moscova a dezminţit informaţia.
Un oficial american a declarat că, deşi Rusia are şi capacitatea şi motivul de a provoca diviziuni în rândul statelor arabe aliate cu Statele Unite, hackeri ruşi sunt disponibili pentru a fi angajaţi de alte ţări şi grupări infracţionale.