O agenţie britanică de informaţii a sfătuit partidele politice să se apere în faţa posibilelor atacuri informatice, amintind acuzaţiile că hackerii ruşi au încercat să influenţeze alegerile prezidenţiale din SUA, de anul trecut, relatează Reuters, citat de News.ro.
Centrul Naţional pentru Securitate Informatică al Marii Britanii a precizat că le-a scris liderilor partidelor politice pentru a le oferi ajutorul la consolidarea reţelei lor de securitate.
„Sunteţi la curent cu (…) evenimentele din Statele Unite, Germania şi din alte părţi, amintindu-ne de potenţialul pentru acţiuni ostile din sistemul politic britanic”, se arată într-o scrisoare a directorului Centrului, Ciaran Martin.
„Atacurile vizând procesele noastre democratice merg dincolo de (partidele politice – n.r.) şi pot include atacuri vizând conturile de e-mail ale Parlamentului, birourilor de circumscripţie, centrelor de reflecţie, grupurilor de presiune şi persoanelor”, a adăugat el.
Centrul nu a confirmat că principalul risc pentru securitate informatică este Rusia.
„Nu avem nicio dovadă că ruşii sunt, cu adevărat, implicaţi în încercarea de a submina procesele noastre democratice în prezent”, a declarat şi ministrul britanic de Externe Boris Johnson, întrebat despre avertisment.
„Dar avem multe dovezi că ruşii sunt capabili să facă acest lucru. Şi nu există nicio îndoială că a recurs la tot felul de trucuri murdare”, a adăugat el.
Anul trecut, agenţiile americane de informaţii au conchis că Rusia s-a aflat în spatele atacurilor vizând conturile de e-mail ale Partidului Democrat, în cadrul eforturilor de a influenţa alegerile prezidenţiale în favoarea lui Donald Trump. Rusia neagă acuzaţiile.
Guvernul francez a renunţat luna aceasta la planurile de a le permite cetăţenilor săi să voteze electronic în alegerile legislative din luna iunie, de teama atacurilor informatice.