NYT: Un celebru filantrop american, acuzat de hărțuire sexuală
Data publicării:
Miliardarul şi filantropul newyorkez Michael Steinhardt, celebru în Statele Unite, este acuzat că a hărţuit de-a lungul anilor mai multe femei care lucrează pentru organizaţii ce depind de generozitatea lui financiară, au anunţat joi cotidianul The New York Times şi site-ul ProPublica.
Magnatul american, în vârstă de 78 de ani, care a făcut avere graţie unor fonduri speculative înfiinţate la sfârşitul anilor 1960, este renumit pentru finanţările acordate unor mari instituţii newyorkeze, precum Universitatea New York (NYU) şi Metropolitan Museum, unde o sală poartă numele acestui filantrop, un mare colecţionar de antichităţi, potrivit AFP, citat de Agerpres.
Cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari de editorii revistei Forbes, Michael Steinhardt a confinanţat sau a contribuit la crearea unor asociaţii şi şcoli evreieşti, precum Birthright Israel - care trimite în fiecare an tineri americani de origine evreiască, în regim de gratuitate, în vizite în Israel - şi Hillel International - o asociaţie cu rol de sprijinire a studenţilor.
Potrivit mărturiilor depuse de şase femei şi publicate în The New York Times şi ProPublica, Michael Steinhardt le-a propus în mai multe rânduri să întreţină raporturi sexuale cu el şi a făcut numeroase remarci despre aspectul lor fizic şi despre viaţa lor sexuală.
Deşi niciuna dintre aceste femei - printre care şi vicepreşedinta Hillel International, Sheila Katz - nu a confirmat existenţa unor relaţii sexuale sau a unor atingeri forţate, ele au precizat că s-au simţit obligate să suporte comentariile miliardarului american fără să se plângă, "de teamă că eventualele plângeri ar dăuna organizaţiei sau carierelor lor".
Michael Steinhardt a recunoscut într-un articol apărut în The New York Times că are "de foarte mult timp" obiceiul de a face comentarii provocatoare, dar că acestea sunt făcute "întotdeauna cu o intenţie umoristică".
"Înţeleg pe deplin motivul pentru care ele au fost nepotrivite şi regret acest lucru", a adăugat el, negând în acelaşi timp, prin intermediul unui purtător de cuvânt, cele mai multe dintre faptele precise relatate de cele şase acuzatoare ale sale.
După o anchetă ce a vizat comportamentul filantropului american, asociaţia Hillel International a renunţat în 2018 la o donaţie de 50.000 de dolari şi a retras numele acestuia din consiliul său de administraţie, au subliniat The New York Times şi ProPublica.
În 2012 şi 2013, două plângeri pentru hărţuire sexuală au fost depuse în instanţă împotriva unei galeii de artă din New York, al cărei client important era Michael Steinhardt.
Deşi miliardarul nu a fost vizat direct şi anchetat, el a fost menţionat în plângerile respective în care era acuzat că a făcut remarci grosiere la adresa unor angajate ale galeriei de artă. Cele două plângeri au fost retrase în urma unor înţelegeri ale părţilor, potrivit The New York Times.