Nicio țară nu a atins pe deplin egalitatea de gen. Cât de bine funcționează societățile unde femeile sunt reprezentate mai bine

Data publicării:
femei fericite
Primele 10 țări din raportul privind egalitatea de gen, Global Gap, sunt: Islanda, Norvegia, Finlanda, Noua Zeelandă, Suedia, Germania, Nicaragua, Namibia, Lituania și Belgia. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Potrivit Forumului Economic Mondial (WEF), imaginea egalității de gen la nivel mondial este mixtă. Vestea bună este că lucrurile par să se miște în direcția corectă, conform celui mai recent raport al WEF, Global Gender Gap, dar treptat. BBC a vorbit cu câteva femei din țările cotate cel mai bine la acest capitol, pentru a vedea cum funcționează egalitatea de gen pentru ele, în țările unde locuiesc.

În timp ce țările din Europa și America de Nord tind să se descurce mai bine decât restul lumii, există o mulțime de variații la capitolul egalitate de gen. Statele Unite, de exemplu, ocupă locul 43, cu diferența de gen redusă cu mai puțin de 75%, în urma unor țări precum Columbia, Belarus, Liberia și Cabo Verde. Australia (77,8%) s-a clasat pe locul 26, între Mozambic și Chile, iar Canada (77%) s-a clasat pe locul 30, între Slovenia și Barbados.

Raportul cântărește aspecte precum participarea economică a femeilor (inclusiv diferențele de gen în ceea ce privește veniturile, ocuparea forței de muncă și rolurile de conducere), nivelul educațional (cu măsuri precum ratele de alfabetizare și înscrierea la educație), sănătatea și supraviețuirea (cum ar fi speranța de viață) și abilitarea politică (reprezentarea feminină). în parlament, funcții ministeriale și ani cu un șef de stat bărbat sau femeie).

Pe baza acestor date, s-a constatat că în ritmul actual, va dura 131 de ani pentru a ajunge la paritatea deplină. BBC Travel a vorbit cu rezidente și expați din patru dintre țările clasate în top, pentru a înțelege mai bine cum este să călătorești sau să te muți în aceste țări.

Primele 10 țări din raportul Global Gap sunt: Islanda, Norvegia, Finlanda, Noua Zeelandă, Suedia, Germania, Nicaragua, Namibia, Lituania și Belgia.

Islanda

Pentru al 14-lea an consecutiv, Islanda ocupă prima poziție în clasamentul WEF, cu diferența de gen estimată la 91,2% redusă. Este singura țară care și-a redus mai mult de 90% din decalajul său.

Woman enjoying winter vacation
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Dar, nu totul este roz. În raportul WEF, Islanda se află pe primul loc în ceea ce privește împuternicirea politică, datorită faptului că aproape 25 din ultimii 50 de ani au fost cu o femeie șef de stat și că 48% dintre membrii parlamentului său sunt femei. Dar se situează pe locul 79 la nivel de educație și pe locul 128 pentru sănătatea și supraviețuirea femeilor.

Chiar și în cazul măsurătorilor în care Islanda are performanțe bune, cum ar fi diferența salarială, imaginea de zi cu zi este mai complicată, spune Hulda Tolgyes, psiholog din Islanda. Diferența salarială dintre sexe din Islanda este mai mică decât majoritatea altor țări, parțial datorită legislației din 2018 care declară că companiile cu mai mult de 25 de angajați trebuie să ofere salariu egal pentru muncă egală (sau riscă amenzi zilnice). Cu toate acestea, Tolgyes spune că i se oferă în mod regulat o sumă mai mică de bani pentru conferințele ținute, decât soțul ei, chiar și atunci când acestea sunt oferite de aceeași companie, un eveniment atât de frecvent încât ea crede că trebuie să fie sexism în joc.

„Este foarte frustrant pentru mine ca feministă să văd cum stau lucrurile cu adevărat pe aici”, a spus ea. „Avem o femeie președinte. Avem o femeie prim-ministru. Dar ceea ce văd sunt femei obosite și cu burnout, cărora li se spune că pot face totul”.

Cu toate acestea, spun femeile islandeze, sunt multe de apreciat. Prima doamnă a țării, Eliza Reid, o emigrantă canadiană în Islanda, care a scris cartea ”Secretele Sprakkar: Femeile extraordinare ale Islandei și modul în care schimbă lumea”, are o fiică ce poartă numele ei de familie, nu al tatălui și soțul ei a luat câteva luni de concediu de paternitate pentru fiecare dintre copiii lor, de exemplu. Alături de Tolgyes, ea este de acord în carte că țara are un drum lung de parcurs, nu este un „paradis al genurilor”. Totuși, scrie ea, este o „societate în care femeile sunt tratate la egalitate cu bărbații sau, cel puțin, intenția de a face acest lucru există”.

Pentru oamenii de toate genurile, există și alte beneficii pentru viața islandeză: printre altele, Islanda a fost clasată drept una dintre cele mai fericite țări din lume și cea mai pașnică.

Norvegia

Norvegia ocupă locul al doilea în clasamentul WEF 2023, cu o diferență globală de gen estimată la 87,9% închisă. De asemenea, s-a clasat pe primul loc în 2021 Women Peace and Security Index.

Relaxare în Norvegia. Sursa foto: Profimedia Images
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Performanța nu este surprinzătoare, spune Thea Ringseth, o norvegiană care a locuit în diferite părți ale țării, inclusiv Oslo și Trondheim. „Egalitatea de gen este destul de vizibilă în Norvegia”, a explicat ea. „Sunt mult mai multe femei în poziții în care de obicei erau bărbați, cum ar fi primul ministru al nostru, care în ultimii opt ani a fost femeie, și există o mulțime de femei lideri în guvern și în alte poziții cheie”. În special, Norvegia are mai multe femei reprezentate în funcții de minister decât orice altă țară.

În afara politicii, Norvegia are rezultate deosebit de bune în ceea ce privește alfabetizarea femeilor (se clasează pe primul loc), numărul de femei cu certificate profesionale și tehnice.

Desigur, Norvegia nu a atins egalitatea de gen 100% și asta încă este vizibil în atitudinile societății. „Este de așteptat ca, dacă copilul tău este bolnav, de exemplu, de obicei mama să stea acasă”, a spus Ringseth. Dar aceste lucruri nu sunt, cred, specific norvegiene.

Între timp, se pune accent pe libertate și putere pentru toți cetățenii norvegieni, cărora Ringseth îi sunt dragi. „Ca societate, nu este descurajat să vă promovați nevoile, educația, cariera, nevoile sociale și economice dacă ești femeie”, a spus ea. „A fi orientată către carieră, ambițioasă este văzut ca ceva pozitiv.”

Noua Zeelandă

Noua Zeelandă ocupă locul patru în raportul WEF în general, ceea ce o face ca țara cu cea mai bună performanță din emisfera sudică. Se descurcă deosebit de bine în ceea ce privește reprezentarea politică, cu 50% dintre membrii parlamentului săi femei, în timp ce înscrierea femeilor în învățământul primar și secundar este aproape la egalitate cu cea a bărbaților.

femeie maori în noua zeelandă
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Jessica Redenburg, o canadiancă ce locuiește în Noua Zeelandă din 2016, este profesor de marketing la Universitatea de Tehnologie din Auckland. „Din experiența mea, cel puțin în școala de afaceri, diferența de gen este într-adevăr destul de uniformă”, a spus ea. „În departamentul nostru de marketing... s-ar putea să fim chiar mai multe femei decât bărbați. Decanul meu este femeie. Majoritatea colegilor mei sunt femei”. Ea nu știe dacă a avut vreodată șanse de carieră mai puțin egale decât omologii ei de sex masculin.

Desigur, ca peste tot, Noua Zeelandă este departe de a fi perfectă. WEF a constatat că femeile câștigă în medie 33.620 USD pe an, comparativ cu 52.370 USD pentru bărbați, de exemplu, iar în ceea ce privește egalitatea de salariu pentru muncă egală, ocupă locul 37. De asemenea, se descurcă relativ slab pentru speranța de viață feminină, pe locul 109 în lume. Populația indigenă maori este expusă unui risc deosebit, arată statisticile, speranța de viață a femeilor maori este cu aproape șapte ani mai mică decât restul femeilor.

„Experiența mea ar putea fi diferită pentru cineva de pe o insulă din Pacific sau cu strămoși maori”, a spus Redenburg.

Lăsând deoparte egalitatea de gen, locuitorii spun că există multe motive pentru care să-ți placă să trăiești în Noua Zeelandă. Frumusețea peisajului, de la munți la plaje, este doar o parte. Că este mic și ușor de deplasat este o alta. Apoi mai este și atmosfera generală. „Este foarte relaxat, foarte ușor, chill. Le place foarte mult sportul lor și să se întâlnească, este o cultură unde ești înconjurat de prieteni și familie, faci un grătar și întâlniri, lucruri care îmi plac foarte mult”, a spus Redenburg.

Namibia

Este singura țară africană în top 10, iar diferența de gen din Namibia este estimată la a fi redusă cu 80,2%, plasându-o pe poziția a opta. Aceasta înseamnă că este mai bună față de multe țări din alte părți ale lumii, inclusiv Regatul Unit (a 15-a, 79,2%), Spania (a 18-a, 79,1%), Canada (a 30-a, 77%) și Statele Unite (a 43-a, 74,8%).

Namibia. Portrait of a woman of Herero Bantu ethnic group
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Clasamentul are sens pentru Penohole Brock, un formator din Namibia privind sensibilitatea de gen la Ministerul Relațiilor Internaționale și Cooperării. „Mulți dintre miniștrii noștri sunt femei. Mulți dintre ambasadorii noștri sunt femei. Și nici colegii mei de muncă, aș spune, nu se confruntă cu discriminare când vine vorba de planul de carieră, a fost un mediu de lucru foarte sănătos în acest sens”, a spus ea.

Totuși, reprezentarea este doar o parte a ecuației. „Paritatea de gen este un pas grozav în direcția corectă. Dar acum este timpul să privim și să analizăm: „Bine, dar atunci pentru ce pledează aceste voci feminine?””, a spus ea. În ceea ce privește violența bazată pe gen și hărțuirea sexuală, „mai avem un drum destul de lung de parcurs”. Indicele femeilor pentru pace și securitate din 2021, de exemplu, a plasat Namibia pe locul 95, în urma altor țări africane, inclusiv Mauritius, Rwanda, Africa de Sud și Ghana.

Dar Brock, care a trăit și în Africa de Sud și Paris, spune că nu și-ar dori să fie în altă parte. „Oamenii, muzica, energia… îmi place aici. Este atât de divers. Fiecare regiune este atât de diferită”, a spus ea. "Văd atât de mult potențial în Namibia. Este un loc minunat."

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri