„Statele Unite şi Israelul au început să colaboreze încă din momentul când au primit informaţii despre plecarea navei, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.
Am colaborat prin intermediul reţelelor militare şi de informaţii, dar şi la nivel înalt, între consilieri naţionali pentru securitate”, a adăugat el.
Preşedintele Barack Obama le-a cerut autorităţilor militare să fie pregătite pentru cazul în care operaţiunile de interceptare a navei ar fi necesitat o intervenţie americană, a precizat Carney.
„În tot acest timp, activităţile noastre militare şi de informaţii au fost strâns coordonate cu cele ale omologilor noştri israelieni, care, în cele din urmă, au ales să imobilizeze această navă ce transporta o încărcătură de arme ilegale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
„În coordonare cu partenerii şi aliaţii noştri, vom continua să ne opunem sprijinului acordat de Iran pentru activităţi de destabilizare în regiune", a spus el. "Aceste acte ilegale sunt inacceptabile pentru comunitatea internaţională şi constituie o încălcare grosolană a obligaţiilor asumate de Iran faţă de Consiliul de Securitate”, a subliniat oficialul de la Casa Albă.
Israelul a anunţat că a interceptat miercuri dimineaţă, în Marea Roşie, o navă care transporta „o încărcătură iraniană de arme sofisticate” destinată unor grupări armate palestiniene din Fâşia Gaza.
Nava, care naviga sub pavilion panamez, a fost imobilizată între Sudan şi Eritreea. Ea transporta zeci de rachete sol-sol de tip M-302 de fabricaţie siriană.
Un oficial iranian, citat de postul de televiziune Al-Alam, a dezminţit acuzaţiile israeliene.