Autorităţile de la Bucureşti au creat o celulă de criză care să gestioneze situația din Algeria, după ce Ministerul de Externe a confirmat că un cetăţean român a fost răpit în Algeria. Din grupul de lucru fac parte experţi din diplomaţie, apărare şi serviciile secrete. Românul a fost capturat ieri împreună cu peste 40 de alţi angajaţi străini pe o staţie de exploatare petrolieră din Algeria, de un grup de rebeli care cer oprirea intervenţiei militare franceze în Mali, ţara vecină.
Ceea ce se întâmplă la București este similar cu ceea ce s-a decis în statele care au confirmat prezența conaționalilor lor printre cei răpiți, relatează presa străină.
Potrivit publicației americane USA Today, în Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a conformat că cetățeni americani se numără printre ostatici.
Aflat la Roma, secretarul american pentru Apărare, Leon Panetta a declarat că Statele Unite „vor face toate demersurile necesare și adecvate” pentru a gestiona atacul din Algeria. Oficialul american nu a detaliat despre ce pași este vorba, dar a condamnat acțiunea drept un „atac terorist”.
Identitatea ostaticilor nu este cunoscută cu exactitate, dar Irlanda a anunțat că printre aceștia se numără un irlandez, căsătorit, în vârstă de 36 de ani.
Reprezentanții Cabinetului lui David Cameron au anunțat că „mai mulți cetățeni britanici” au fost implicați în acest atac.
Și o femeie din Norvegia a declarat că soțul ei a sunat-o și i-a spus că a fost luat ostatic.
La numărul celor răpiți s-ar adăuga și trei cetățeni japonezi, anunță agențiile de presă japoneze, care citează surse guvernamentale neoficiale.
„Vreau să spun că acest fapt este de neiertat”, a declarat premierul Shinzo Abe, care călătorea din Vietnam spre Tailanda.
„Principala noastră prioritate este să le protejăm viața”, a comentat Shinzo Abe.