Timp de mai mulți ani, coasta de nord a Japoniei a fost locul unui fenomen macabru: la țărm eșuau bărci de pescuit în care se aflau trupurile unor nord-coreeni morți, la mai mult de 1.000 de kilometri de țara lor, relatează CNN.
Bilanțul din 2017 au fost însă fără precedent: peste 100 de bărci au ajuns pe coasta japoneză, cu 35 de cadavre la bord. Doar 66 de bărci eșuaseră cu un an în urmă.
Nimeni nu a fost în stare să explice de ce atât de multe „nave fantomă” au ajuns în Japonia în acel an. Un oficial al Pazei de Coastă japoneze a spus că de vină ar putea fi condițiile meteorologice. Alții au speculat că motivul ar fi starea proastă a flotei de pescuit din Coreea de Nord.
Și în ultimii ani au mai fost cazuri de bărci de pescuit eșuate, deși cu mai puține cadavre. Misterul a nedumerit autoritățile timp de ani întregi, însă un studiu publicat miercuri de organizația non-guvernamentală Global Fishing Watch vine cu o nouă teorie convingătoare: acuză „flotele de pescuit ilegale” chinezești.
Autorii raportului au folosit tehnologiile prin satelit pentru a analiza traficul marin din Asia de nord-est în 2017 și 2018 și au constatat că sute de nave chineze de pescuit navigau în apele teritoriale ale Coreei de Nord. Navele chineze păreau să pescuiască acolo ilegal, împingând flota Coreei de Nord, care este slab echipată pentru a călători pe distanțe lungi, mai departe de coasta nord-coreeană, în apele rusești și japoneze.
Pescuitul în apele teritoriale ale Coreei de Nord sau cumpărarea și vânzarea de pește din aceste ape reprezintă o încălcare a dreptului internațional. Comerțul cu pește din Coreea de Nord, în valoare de 300 de milioane de dolari anual, a fost supus unor sancțiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU în 2017, din cauza testelor cu rachete balistice făcute de regimul Kim Jong Un. Dar acest lucru nu pare să fi descurajat aproximativ 900 de nave chineze în 2017 și 700 în anul următor, potrivit raportului Global Fishing Watch.
Se pare că regimul de la Phenian a fost capabil să recupereze o parte din veniturile din pescuit pierdute prin vânzarea drepturilor de pescuit unor operatoril străini, cel mai probabil chinezi. Un raport al Organizației Națiunilor Unite, publicat în martie, susținea că Coreea de Nord a câștigat aproximativ 120 de milioane de dolari în 2018 prin vânzarea sau transferul drepturilor de pescuit, cu încălcarea sancțiunilor ONU.
În aceste condiții, flota de pescuit a Coreei de Nord a fost forțată să navigheze mai departe de țărm pentru pescuit, iar consecințele au fost mortale, potrivit lui Jungsam Lee, unul dintre autorii studiului.
„Este prea periculos pentru ei să lucreze în aceleași ape cu traulerele chineze. De aceea sunt împinși să lucreze în apele rusești și japoneze și asta explică de ce unele dintre navele deteriorate ale Coreei de Nord au eșuat pe plajele Japoniei”, adaugă el.
Editor web: Monica Bonea