La două luni după ce două femei – surori din Arabia Saudită – au fost găsite moarte în apartamentul lor din Sydney, poliția nu a putut afla ce s-a întâmplat cu ele. Informațiile sunt puține, iar rezultatele autopsiilor nu au adus prea multe lămuriri despre ce s-a întâmplat. A fost sinucidere, accident sau "altceva"? Această întrebare nu are încă un răspuns. Moartea celor două a speriat femeile saudite din Australia, care spun că au ajuns "să se uite peste umăr" când ies pe stradă.
Surorile au fost găsite moarte în apartamentul lor pe data de 7 iunie, după ce proprietarul clădirii a reclamat că nu a primit chiria pe ultima lună. Femeile, Asra Abdullah Alsehli, de 24 de ani, și Amaal Abdullah Alsehli, de 23 de ani, au fost găsite în paturile lor în suburbia Canterbury, din sud-vestul orașului Sydney, pe data de 7 iunie. Nu au fost găsite semne vizibile de efracție și nici răni pe cadavre, dar poliția spune că decesele sunt "suspecte", pentru că nu a fost identificată nicio cauză a morții.
În ciuda faptului că s-a constituit o echipă specială pentru acest caz, încă se știu foarte puține despre circumstanțele în care surorile au murit.
Poliția a vorbit doar cu două persoane care le cunoșteau pe surorile saudite, iar autoritățile cred că ele făceau tot posibilul să se izoleze.
Poliția a mai spus că nu a putut fi stabilită o cauză a morții și că trupurile au fost găsite la câteva zile după deces. "Fetele aveau 23 și 24 de ani și au murit împreună, în casa lor. Nu știm cauza morții și, oricum, este neobișnuită la vârsta lor", au spus anchetatorii. Încă se așteaptă ca medicii legiști să tragă o concluzie după ce rapoartele autopsiilor vor fi gata.
Cele două tinere s-au mutat în Australia din Arabia Saudită în 2017 și au cerut azil, dar autoritățile nu au precizat care a fost motivul invocat.
Vecinii surorilor au declarat presei locale că ele trăiau izolate. Administratorul clădirii le-a spus reporterilor că tinerele i-au cerut să verifice imaginile de pe camerele de supraveghere în lunile dinaintea morții lor, dar filmările nu au dezvăluit nimic suspect.
Mai multe ipoteze, niciuna confirmată
Cazul a fost intens dezbătut în Australia. Întrebările dacă a fost sinucidere, accident sau altceva nu au primit încă un răspuns.
În presa locală au fost relatări ample despre acest caz, s-au lansat ipoteze, dar niciuna nu a fost confirmată de poliție.
Primele informații se refereau la faptul că una dintre femei se temea să nu fie persecutată în Arabia Saudită din cauza orientării sexuale, iar cealaltă devenise ateu. Atât homosexualitatea, cât și ateismul sunt considerate infracțiuni în Arabia Saudită.
Alte relatări se refereau la faptul că cererile de azil au fost respinse și că femeile se chinuiau să plătească chiria.
O altă pistă a fost legată de prezența unui bărbat în holul clădirii unde locuiau tinerele, de mai multe ori înainte de moartea lor. O persoană a cărei identitate nu a fost făcută publică a declarat pentru ABC că, întrebat despre prezența lui acolo, el a răspuns că venise să le viziteze.
O altă informație a fost că Asra, sora mai mare, a cerut un ordin de restricție împotriva unui bărbat în 2019, dar că la scurt timp a renunțat la solicitare.
Poliția nu a comentat niciuna dintre aceste informații.
Moartea lui Asra și Amaal a speriat femeile saudite din Australia
"Multe dintre noi se uită în spate, peste umăr", spune Saffaa, o activistă și artistă care a cerut să nu îi fie dezvăluit întregul nume.
Indiferent de modul în care au murit cele două femei, este clar că Australia nu le-a protejat, spune Sophie McNeill, de la Human Rights Watch.
Orice solicitant de azil are o viață "incredibil de grea", iar femeile saudite sunt "deosebit de vulnerabile", a spus ea pentru BBC.
"Dacă sunteți sirian sau afgan, puteți găsi mai mulți oameni care se află într-o situație similară, dar comunitatea femeilor din Arabia Saudită care solicită azil este cu adevărat mică și... există multă frică, multă panică", a mai afirmat Sophie McNeill.
În plus, mulți dintre solicitanții de azil au dificultăți financiare în Australia, unde primesc o indemnizație mică.
"De cele mai multe ori au avut parte de educație destul de privilegiată din punct de vedere financiar, așa că este cu adevărat o decizie curajoasă, incredibilă atunci când fug. Ele întorc spatele securității financiare", a mai afirmat Sophie McNeill.
În acest context, ea adaugă că dacă celor două tinere li s-ar fi refuzat vizele, așa cum s-a spus, tinerele ar fi fost foarte stresate, mai ales că, cel mai probabil, nu ar fi avut pe nimeni care să le sprijine.
"Au venit aici pentru siguranță și nu au fost ajutate", a conchis reprezentanta Human Rights Watch.
Editor : G.M.