Lupul singuratic de la Atena se află în faţa unor decizii cruciale. Dacă până acum avea susţinerea poporului şi a partidului în confruntarea cu creditorii internaţionali, schimbarea bruscă de optică prin elaborarea unui plan de măsuri drastice de austeritate l-a îndepărtat pe Alexis Tsipras de tot aliaţii. Nu doar că sunt voci care îl contestă pe plan local, dar nici compromisurile pe care s-a angajat să le facă nu au adus Greciei deschiderea negocierilor pentru un nou împrumut.
Dilema este cum îşi va prioritiza Alexis Tsipras eforturile în condiţiile în care a ajuns de la extazul victoriei la referendum la agonia austerităţii în decurs de câteva zile.
Alexis Tsipras, premierul Greciei, în 10 iulie: „Este datoria noastră naţională să ne ţinem poporul în viaţă, ca să lupte pentru drepturile sale cu mândrie şi să lupte cu încăpăţânare pentru progres şi prosperitate”.
Sunt voci la Atena care susţin că premierul ar trebui, înainte de toate, să-şi remanieze echipa şi să-i scoată din joc pe miniştrii care nu susţin planul său de reforme. Printre cei 17 deputaţi Syriza care nu au votat proiectul, s-au abţinut ori au lipsit de la şedinţa Parlamentului s-a numărat şi ministrul Energiei. Nu este de neglijat nici pierderea în capitalul de imagine. Poporul a respins prin referendum reformele care acum se regăsesc în mare parte în planul redactat de cabinetul Tsipras. Mai mult, măsurile respinse la vot însumau economii de opt miliarde de euro la buget, iar cele propuse acum strâng şi mai mult cureaua, până la aproximativ 12 miliarde de euro.
Iar dacă toate acestea nu erau suficiente, şi partenerii din Zona Euro şi-au pierdut încrederea în Alexis Tsipras. Premierul grec trebuie să îi convingă că angajamentul său e ferm, chiar dacă planul de reformă a fost creat după instrucţiunile creditorilor.
Alexis Tsipras, premierul Greciei, în 8 iulie, la Strasbourg: „În multe state europene au fost implementate programe de austeritate, dar în nicio ţară aceste programe nu au fost atât de dure şi aplicate pe perioade atât de lungi ca în cazul Greciei. Nu este o exagerare dacă spun că ţara mea, în ultimii cinci ani, a fost transformată într-un laborator de testare a austerităţii. Cu toate acestea, trebuie să acceptăm faptul că acest experiment a eşuat”.
Opţiunea cea mai dură, luată în calcul de analişti, ar fi ca înainte de a sacrifica viitorul ţării sau pe cel al partidului său, Alexis Tsipras să-şi sacrifice propriul viitor politic şi să-şi dea demisia.