Misionarul catolic spaniol infectat cu Ebola a murit. Trupul va fi incinerat astăzi

Data publicării:
ebola boala mediafax

ACTUALIZARE 13.07. Cadavrul nu va fi supus unei autopsii, ci va fi incinerat astăzi, pentru a se evita riscul contaminării.

Dacă la început se spunea că bărbatului i-a fost administrat serul experimental din SUA, Zmapp, acum sunt informaţii diferite pe această temă, unele contrazicând această variantă.



Preotul misionar în vârstă de 75 de ani a fost adus din Liberia în Spania, joia trecută, după ce a contractat acest virus.

Potrivit unor informaţii de sâmbătă, încă din acea zi pacientul ar fi fost tratat cu un medicament experimental din Statele Unite, Zmapp. Ulterior, misionarul catolic nu a mai făcut febră și nici nu a mai manifestat erupții hemoragice, potrivit aceloraşi informaţii.  

OMS nu se opune folosirii tratamentelor neomologate dacă pacienţii vor

Comitetul de experţi reunit luni de OMS a aprobat folosirea unor tratamente neomologate în lupta împotriva febrei hemoragice Ebola, potrivit unui comunicat al organizaţiei publicat marţi, relatează AFP.

"În faţa circumstanţelor epidemiei şi sub rezerva îndeplinirii unor condiţii, comitetul a ajuns la un consens apreciind că este etic să se ofere tratamente neomologate, ale căror eficienţă şi efecte secundare încă nu sunt cunoscute, ca tratament potenţial sau cu titlu preventiv", explică Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Comitetul a definit drept condiţii pentru folosirea acestor tratamente "o transparenţă absolută în privinţa îngrijirilor, un consimţământ informat, libertatea de alegere, confidenţialitatea, respectul faţă de persoane, păstrarea demnităţii şi implicarea comunităţilor".

Experţii se referă la "obligaţia morală de a colecta şi partaja datele privind securitatea şi eficienţa acestor intervenţii" care trebuie să facă obiectul unei evaluări constante în vederea utilizării lor viitoare.  

Cele mai afectate state - Liberia, Guineea şi Sierra Leone

Autorităţile din statele africane lovite de Ebola sunt înspăimântate de viteza cu care se împrăştie virusul. Guineea a închis graniţele, iar Liberia le-a cerut oamenilor să nu mai meargă la biserică sau la orice întâlnire publică.

52 de oameni au murit între 7 şi 9 august din cauza virusului, ei fiind din Sierra Leone, Guineea şi Liberia. De asemenea, tot în aceste state au fost înregistrate 69 de cazuri noi ceea ce înseamnă că numărul infectărilor se apropie de două mii de persoane. Depăşite de situaţie, autorităţile liberiene cer cu disperare ajutorul comunităţii internaţionale.

„Sperăm ca oamenii să înţeleagă faptul că este o urgenţă şi orice donaţie care ar trebui să ajungă la cei aflaţi în suferinţă, ar trebui să ajungă mai repede, astfel încât să putem răspunde nevoilor oamenilor, în mod corespunzător”, a declarat Byron Zahuwea, reprezentant al ministerul liberian al Sănătăţii.

Potrivit specialiştilor, niciuna dintre aceste ţări nu poate ţine în frâu răspândirea virusului ucigaş. Nu au infrastructura necesară, nu au medicamente sau personal calificat suficient. Şi ca şi cum nu era suficient, mulţi dintre cei care îi îngrijesc pe bolnavi, s-au infectat la rândul lor cu Ebola.

Cred că această epidemie pică într-un sistem sanitar care nu este suficient de puternic, dacă este să ne uităm la depistarea cazurilor noi sau la supravegherea pacienţilor”, a afirmat Peter Clement, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Până acum, doi lucrători în domeniul sanitar s-au numărat printre ultimele victime ale epidemiei de Ebola din Liberia, unde bilanțul total este de 294 de morți. O rază de speranţă vine din Statele Unite. Americanii au fost de acord să-i ajute pe liberieni să îşi salveze măcar personalul medical. Mai multe eşantioane cu un ser experimental vor ajunge în această ţară.

A fost descoperit şi „pacientul zero” al epidemiei de Ebola. Este un băieţel în vârstă de doi ani dintr-un sat izolat din Guineea. El a murit pe 6 decembrie anul trecut, după ce patru zile s-a luptat cu o febră puternică. La scurt timp, au murit mama, sora şi mătuşa. Abia în martie, după ce zeci de oameni muriseră în opt comunităţi din Guineea şi existau cazuri suspecte în Liberia şi Sierra Leone, misterioasa boală a fost identificată ca fiind Ebola.

Tot ce trebuie să ştii despre virusul Ebola

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...