Supărarea oficialilor de la Londra pleacă în primul rând de la criza imigranţilor care asediază în timpul nopţii intrarea franceză a Eurotunelului. Din punctul de vedere al Londrei, situaţia poate reveni la normal într-un singur mod.
„Trebuie să rezolvăm această problemă prin returnarea în ţările de origine a celor care nu se califică pentru azil”, a declarat Philip Hammond, ministrul britanic de Externe.
Problema imigraţiei clandestine în Europa o depăşeşte însă cu mult pe cea punctuală de la Pas de Calais. Pentru Londra, refugiaţii nu reprezintă doar un risc imediat de securitate, ci şi o ameninţare de durată la stabilitatea continentului.
„Europa nu se poate proteja şi nu-şi poate păstra standardele de viaţă şi infrastructura socială, dacă e nevoită să absoarbă milioane de imigranţi din Africa”, a spus Philip Hammond.
Doar zilele trecute, peste o mie de oameni au fost recuperaţidin larg de Marina Italiană, în cinci operaţiuni de salvare. Printre aceştia erau 48 de copii şi cel puţin o sută de femei.
„Vor exista mereu milioane de africani motivaţi. Și câtă vreme legile europene sunt cum sunt, foarte mulţi dintre aceşti oameni trebuie doar să pună piciorul în Europa, pentru a fi siguri că nu vor fi returnaţi niciodată în ţările de origine”, a spus Philip Hammond.
Până şi dacă Uniunea Europeană va modifica politica anti-imigraţie, aşa cum pare să dorească şeful diplomaţiei britanice, fluxul de imigranţi mai ales nord-africani continuă. 224.000 de migranţi şi-au părăsit ţările natale şi au luat calea Europei doar anul acesta. Două mii au murit pe drum.