Autorităţile chiliene investighează cazul misterioaselor mingi de foc care s-au prăbuşit în diferite părţi ale ţării în urmă cu o săptămână şi despre care s-a crezut că ar fi meteoriţi, însă conform analizelor derulate de experţi, ipoteza meteoriţilor a fost infirmată, informează Agerpres, care citează Live Science.
Aceste mingi de foc au căzut în zona oraşului Dalcahue, de pe insula chiliană Chiloé, la 25 septembrie, conform CNET. Ele au căzut în şapte locaţii, provocând mici incendii care au fost stinse imediat de pompieri şi voluntari.
O astfel de minge de foc a căzut în curtea unuia dintre locuitorii insulei Chiloé, Bernardita Ojeda, şi a incendiat câteva tufe.
Geologi de la Serviciul Geologic din Chile s-au deplasat în locurile unde au căzut aceste obiecte neidentificate pentru a afla despre ce a fost vorba. Iniţial s-a crezut că au fost nişte meteoriţi.
Astronomul şi astrofizicianul chilian José Maza a declarat pentru presa din ţara sa că aceste mingi de foc au fost fie meteoriţi, fie deşeuri spaţiale - fragmente desprinse din rachete sau sateliţi dezafectaţi.
La 26 septembrie astronomul Jonathan McDowell de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, a postat pe Twitter informaţia că ar fi fost vorba de nişte meteoriţi pentru că nu existau deşeuri spaţiale pe orbită în pericol să cadă în Chile. "Câteodată însă este nevoie să treacă mai multe zile până primim date relevante" în astfel de cazuri, a adăugat el.
Apoi a sosit raportul oficial al geologilor chilieni: niciunul dintre cele şapte locuri unde s-au prăbuşit aceste obiecte nu conţine urme specifice impactului cu meteoriţi. Iar cum aceste obiecte misterioase nu au fost meteoriţi, logica dictează că ar trebui să fie deşeuri spaţiale. Însă această ipoteză nu a fost confirmată încă. Geologii chilieni urmează să dea publicităţii rezultatele analizelor detaliate ale mostrelor de sol culese de la locurile prăbuşirilor în cursul acestei luni.
Editor web: Vlad Mironescu