Logodnica lui Jamal Khashoggi a vorbit despre condamnarea la moarte a celor cinci persoane în cazul asasinării jurnalistului saudit, care a avut loc în 2018. Aceasta nu consideră pedeapsa validă, adăugând că execuţia nu va reuşi decât să ascundă în continuare adevărul, scrie MEDIAFAX.
O instanţă judecătorească saudită a condamnat luni cinci persoane la moarte şi alte trei la închisoare pentru crimă, în cazul lui Jamal Khashoggi, jurnalistul ucis în 2018. Curtea a respins acuzaţiile împotriva altor trei persoane, considerându-le nevinovate. Unul dintre investigatori a calificat procesul drept „o batjocură” a justiţiei, după exonerarea unor persoane importante care s-ar putea să fi ordonat uciderea. Tribunalul saudit a respins concluziile unei anchete a Naţiunilor Unite, declarând că uciderea nu a fost premeditată, ci mai degrabă efectuată „pe moment”. Motivul pentru care cei condamnaţi la moartea l-au ucis pe Khashoggi nu a fost dezvăluit, procesul având loc în spatele uşilor închise,
Hatice Cengiz, logodnica lui Khashoggi, şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la sentinţa dată. „Dacă aceşti oameni sunt executaţi fără nicio şansă să vorbească sau să dea explicaţii, s-ar putea să nu aflăm niciodată adevărul din spatele acestei crime”, a spus ea. „Solicit autorităţilor din întreaga lume să condamne acest tip de hotărâre judecătorească şi să prevină urgent orice execuţie, deoarece ar fi doar un alt pas în ascunderea adevărului.”
Jamal Khashoggi a dispărut pe 2 octombrie 2018 în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu. Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi ar fi o „ficţiune”, după cum a afirmat John Sawers, un fost director al Serviciului britanic de Informaţii Externe (MI6).
Cazul jurnalistului a generat critici vehemente la nivel internaţional. Canada, Franţa, Statele Unite şi Germania au introdus sancţiuni punctuale contra Arabiei Saudite după moartea lui Jamal Khashoggi.
Editor: I. I.