Echipa Digi24 a fost prima echipă de televiziune din România a avut acces în zonele de securitate din Melilla, prima frontieră a Europei pe continentul negru.
„Ideea mi-a venit din moment ce am vazut dramele din Lampedusa, în insula care apartine de Italia, în Malta, sute de morti în fiecare săptămână. M-am gandit ca putem sa aratam o altă frontieră a Uniunii Europene, o frontieră mai aparte intre aceste două teritorii”, a explicat Ciprian Bălțoiu, corespondentul Digi24 la Madrid.
La Melilla trăiesc aproape 70.000 de oameni. Existenţa lor depinde în totalitate de ţara vecină, Maroc, de unde vin mai toate produsele necesare pentru traiul de zi cu zi.
Tocmai de aceea, marocanii sunt bineveniţi şi pot traversa frontiera oricând. Nu acelaşi lucru se întâmplă cu miile de oameni originari din sudul Saharei, care încearcă să ajungă pe teritoriul spaniol.
Din 2006, când numărul imigranţilor a atins un maxim istoric – 36.000 de oameni - odată cu creşterea numărului de imigranţi, pe toată frontiera cu Marocul sunt 12 km de garduri înalte de şapte metri, iar sute de camere de filmat, senzori de mişcare şi multe patrule ale Gărzii Civile, împânzesc zona.
Garda Civilă spaniolă are cea mai dificilă sarcină, aceea de a fi în alertă în permanenţă, pe fiecare metru de frontieră. De cealaltă parte a gardurilor de protecţie se află militarii marocani. Însă aceştia sunt uşor de corupt şi, de cele mai multe ori, intervin prea târziu, atunci când grupurile de imigranţi încearcă să sară gardurile.