Autorităţile de la Beijing au luat măsuri ample de securitate la împlinirea a 25 de ani de la revolta înăbuşită în sânge din Piaţa Tien an Men. Forţe de securitate suplimentare şi-au ocupat locurile în jurul pieţei, în timp ce zeci de persoane au fost reţinute, autorităţile temându-se că acestea ar putea organiza proteste. În plus, jurnaliştii au fost avertizaţi să nu se apropie de locul în care peste 240 de oameni au fost ucişi de armată. Este cea mai amplă acţiune a poliţiei din ultimii ani.
Piaţa Tien an Men a devenit în aceste zile unul dintre cele mai bine păzite locuri din întreaga Chină. Zeci de poliţişti patrulează în permanenţă în zonă, iar ziua de 4 iunie a devenit una cu grad ridicat de risc pentru autorităţiile de la Beijing.
„În trecut, autorităţile au gestionat ceva mai subtil aceste activităţi comemorative. În acest an însă, este diferit. Modul în care se ocupă de aceste evenimente este altul, mult mai activ. Nu am mai văzut aşa ceva până acum”, comentează analistul Zhang Lifan pentru Reuters.
Măsurile luate de autorităţi merg până la arestarea oamenilor în propriile locuinţe. S-a întâmplat în urmă cu câteva zile, când poliţia a arestat 15 oameni care comemorau, într-un apartament privat din Beijing, evenimentele de acum 25 de ani.
„Acest lucru se întâmplă pentru că a crescut numărul celor nemulţumiţi de situaţia din ţară. Oficialii sunt îngrijoraţi că acest lucru va avea un efect de domino şi le va ameninţa existenţa”, apreciază analistul Zhang Lifan.
Este un lucru pe care îl doresc oamenii care au manifestat recent împotriva autorităţilor în Hong Kong, regiune administrativă specială a Chinei. „Oamenii din Hong Kong nu vor uita niciodată ce s-a întâmplat în urmă cu 25 de ani. Vom continua să luptăm pentru democraţie”, a spus unul dintre manifestanţi. „Le cerem să înceteze cu dominaţia partidului unic. Ei ar trebui să guverneze pe baza voturilor oamenilor, dar conduc ţara ilegal”, a spus un alt participant la protest.
Nimeni nu are voie să pătrundă în Piaţa Tiananmen în ziua de 4 iunie, iar acest lucru este valabil şi pentru jurnalişti. Autorităţile au blocat site-uri precum Google, Facebook şi Twitter, iar probleme au avut şi cei care au încercat să acceseze site-urile unor televiziuni occidentale.