Marsilia folosește dihori pentru a scăpa de șobolani, o metodă „blândă și ecologică”. „Elimină cel puţin 90% dintr-o zonă”

Data actualizării: Data publicării:
dihor printre frunze si plante
Rozătoarele sunt colectate şi eutanasiate cu gaz. Foto: dihor (Profimedia Images)

Oraşul Marsilia (sudul Franţei) a recurs la folosirea dihorilor pentru a scăpa de şobolanii care invadează parcurile, cu o nouă experimentare a acestei metode „blânde şi ecologice” pe care speră să o perpetueze până în vara anului 2025, a anunţat marţi municipalitatea, relatează AFP, preluat de Agerpres.

În Piaţa Paul Mélizan, într-un cartier rezidenţial din sudul oraşului, Nuit şi Műre, doi dihori aflaţi la datorie urmăresc fără încetare şobolani. Aceşti prădători naturali se strecoară în tunelurile în care se află şobolanii, forţându-i să iasă din ascunzişurile lor şi să intre într-o plasă.

După 30 de minute, Alexandre Raynal, crescător de dihori şi directorul Raynal Environnement, a neutralizat deja trei exemplare datorită acestui procedeu de „prădare ecologică”.

„Odată ce şobolanul rămâne blocat în plasă, îl prind cu ajutorul tatălui meu”, a afirmat bărbatul care administrează o fermă de aproximativ douăzeci de dihori. Animalele sunt apoi colectate şi eutanasiate cu gaz.

Este a doua oară când oraşul foloseşte dihorii pentru a combate proliferarea şobolanilor. Prima perioadă de probă, în 2022, a făcut posibilă eliminarea a „între 100 şi 150 de şobolani” în patru parcuri, a explicat Adcha Guedjali, consilier municipal responsabil cu combaterea dăunătorilor.

„Această metodă elimină cel puţin 90% din populaţia de şobolani dintr-o anumită zonă”, a afirmat Alexandre Raynal, care aminteşte că această tehnică de combatere a rozătoarelor datează din Evul Mediu.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri