Marea Britanie și Australia acuză Rusia de comiterea unor atacuri cibernetice

Data publicării:
hacker rus

Marea Britanie şi Australia au acuzat serviciile militare ruse de informaţii GRU că efectuează atacuri cibernetice vizând instituţii politice şi sportive, întreprinderi şi instituţii de presă în întreaga lume, relatează AFP.

„Acest tip de comportament arată dorinţa lor de a opera fără să ţină cont de dreptul internaţional sau de normele stabilite şi să acţioneze cu un sentiment de impunitate şi fără să ţină cont de consecinţe”, a declarat, citat într-un comunicat publicat joi, ministrul britanic de Externe Jeremy Hunt.

„Mesajul nostru este clar”, a adăugat ministrul. „Împreună cu aliaţii noştri, vom dezvălui şi răspunde încercărilor GRU de a submina stabilitatea internaţională”.

Potrivit Ministerului de Externe, Centrul Naţional britanic de Securitate Cibernetică (NCSC) a putut să stabilească faptul că GRU se ascunde în spatele mai multor atacuri comise în lume de către atacatori cibernetici cunoscuţi.

Aceste atacuri cibernetice, „la întâmplare şi fără dele lege şi fără Dumnezeu”, au „afectat cetăţeni în numeroase ţări, inclusiv în Rusia, şi au costat economii naţionale milioane de lire sterline”, a adăugat el.

Între atacurile identificate de NCSC se află cel contra Partidului Democrat american, preludiul scandalului amestecului rus în alegerile prezidenţiale din 2016 potrivit Washingtonului şi cu privire la care GRU a fost deja acuzat de către Statele Unite.

Se află, de asemneea, divulgări de documente confidenţiale în urma piratării bazei de date a Agenţiei Mondiale Antidopaj (AMA) sau atacul informatic contra aeroportului de la Odesa în Ucraina.

Potrivit unei surse guvernamentale britanice, GRU este asociat cu mai multe nume ale unor grupuri de hackeri cunoscuţi şi prezentaţi adesea ca apropiate autorităţilor ruse, precum „Fancy Bear”, „Sandworm”, „Strontium”, „APT 28”, „CyberCaliphate”, „Sofacy”, „Black Energy Actors” - diverse nume care desemnează uneori o singură şi aceeaşi entitate.

„Având în vedere nivelul înalt de încredere al (acestei) evaluări şi contextul, Guvernul britanic apreciază că Guvernul rus - Kremlinul - este responsabil”, a adăugat această sursă.

Australia s-a alăturat Londrei, denunţând ca inaccptabile atacurile cibernetice ruse.

„Armata rusă şi braţul său din informaţii, GRU, este vinovată de această activitate cibernetică rîuvoitoare”, a declarat joi Guvernul australian.

„CALIFAT CIBENETIC”

Canberra aprecizează că a ajuns la această concluzie în urma unor consilii ale agenţiilor australiene de informaţii şi în consultare cu aliaţii săi.

Premierul Scott Morrison şi ministrul de Externe Marise Payne au anunţat că impactul asupra Australiei al acestor atacuri nu este semnificativ şi au apreciat că Moscova a „demonstrat un dispreţ total faţă de acordurile la negocierea cărora a participat”.

„Spaţiul cibernetic nu este «Vestul Sălbatic». Comunitatea internaţională, inclusiv Rusia, a convenit că dreptul internaţional şi normele unui stat responsabil se aplică în spaţiul cibernetic”, au subliniat ei într-un comunicat.

În opinia lui Malcolm Chalmers, de la Royal United Services Institute (RUSI), activităţile GRU „trec dincolo de spionajul tradiţional pe timp de pace”.

„Ca operaţiuni perturbatoare ce ameninţă viaţa în societăţile ţintite, ele şterg demarcaţia dintre război şi pace”, a apreciat adjunctul directorului grupului britanic de reflecţie.

În alt dosar, Guvernul britanic a acuzat GRU, la începutul lui septembrie, că se află la originea fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale iulia, pe 4 martie, la Salisbury, în sud-vestul Angliei.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri