Rusia este principala provocare în materie de securitate pentru Marea Britanie, spune premierul Boris Johnson. El a adăugat că Londra își va extinde prezența în domeniile de înaltă tehnologie ale spațiului și ciberspațiului, relatează CNN, citat de Mediafax.
Johnson a prezentat o revizuire cuprinzătoare a politicii militare și externe britanice.
Pentru a-și îndeplini obiectivele, guvernul britanic dorește să își sporească cheltuielile cu apărarea cu 24 miliarde de lire sterline (33,3 miliarde de dolari) în următorii patru ani, o creștere semnificativă de la cele 42,2 miliarde de lire sterline pe care le-a cheltuit în 2019-2020.
Guvernul a promis, de asemenea, zeci de miliarde de lire sterline în investiții în alte domenii, inclusiv 15 miliarde de lire sterline pentru cercetare și dezvoltare în știință și tehnologie, peste 17 miliarde de lire sterline pentru combaterea schimbărilor climatice și promovarea biodiversității și 13 miliarde de lire sterline în lupta împotriva coronavirusului.
Documentul arată că parteneriatele economice și de apărare ale Marii Britanii cu SUA sunt cele mai importante și își asumă un angajament puternic față de NATO, dar se angajează să extindă rolul Marii Britanii la nivel mondial.
China, amenințare la adresa securității economice
Sunt de asemenea evidențiate provocările ridicate de China.
„Puterea crescândă a Chinei și asertivitatea internațională vor fi probabil cel mai semnificativ factor geopolitic din anii 2020”, se arată în document, descriind Beijingul drept cea mai mare amenințare la adresa securității economice a Regatului Unit.
Vorbind în parlament după publicarea raportului, Johnson a criticat China pentru reținerea în masă a uigurilor în provincia Xinjiang și tratamentul susținătorilor democrației din Hong Kong, dar a spus că Londra trebuie să colaboreze cu Beijingul pentru a rezolva problemele globale.
„Nu există nicio îndoială că China va reprezenta o mare provocare pentru o societate deschisă precum a noastră, dar lucrăm și cu China, acolo unde acest lucru este în concordanță cu valorile și interesele noastre, inclusiv construirea unei relații economice puternice și pozitive și în abordarea schimbărilor climatice", a spus Johnson.
Strategia față de Rusia
Raportul de 116 pagini, intitulat „Marea Britanie globală într-o eră competitivă”, rezervă cele mai semnificative critici pentru Rusia.
„Rusia va rămâne cea mai acută amenințare directă pentru Marea Britanie”, spune documentul.
„Rusia este cea mai acută amenințare din regiune și vom colabora cu aliații NATO pentru a asigura un răspuns occidental unit, combinând eforturile militare, de informații și diplomatice”, mai arată documentul.
Ca parte a strategiei sale de descurajare, Marea Britanie își va mări numărul de focoase nucleare la 260, o creștere substanțială față de obiectivul anunțat anterior de 180.
Marina Regală va păstra patru submarine cu rachete balistice cu energie nucleară pentru lansarea acestor focoase, asigurându-se că cel puțin un submarin este în serviciu în orice moment, se arată în raport.
Flota submarină va primi nave noi începând cu începutul anilor 2030, când va fi livrată prima din clasa Dreadnaught, înlocuind submarinele din clasa Vanguard care sunt în funcțiune de la începutul anilor 1990, se arată în raport.
Documentul reafirmă și angajamentul nuclear al Marii Britanii față de NATO.
Mai multe trupe britanice vor fi desfășurate mai des în străinătate, se arată în raport, subliniind desfășurarea la sfârșitul acestui an a grupului de nave condus de portavionul HMS Queen Elizabeth în Marea Mediterană, Oceanul Indian și apele Asia-Pacific.
Marea Britanie își va reface, de asemenea, instalațiile militare din Singapore, Oman, Kenya și Gibraltar.
Raportul promite, de asemenea, un angajament extins pentru operațiunile din spațiul cosmic. Armata britanică va forma un Comandament spațial, „asigurându-se că forțele armate au capacități de ultimă generație pentru a promova interesele Regatului Unit pe Pământ și în spațiu” până în această vară.
Până anul viitor, Marea Britanie intenționează să aibă capacitatea de a lansa sateliți comerciali, din Scoția.
În domeniul cibernetic, raportul spune că Marea Britanie este a treia cea mai puternică putere cibernetică din lume și va încerca să valorifice această putere într-o nouă Forță Cibernetică Națională care va fi integrată cu forțele antiteroriste și militare.
Editor : M.B.