Manifestaţii pro-imigraţie au avut loc în mai multe oraşe norvegiene, inclusiv în capitala Oslo. Oamenii sunt dezamăgiţi de planul autorităţilor de a deporta 5400 de refugiaţi care au intrat în ţară din Rusia. Guvernul de dreapta, care a înăsprit legislaţia cu privire la imigraţie, susţine că Rusia este o ţară sigură, dar agenţia ONU pentru refugiaţi a spus deja că autorităţile de la Moscova nu oferă protecţie suficientă pentru imigranţi.
Imigranţii irakieni încep să se întoarcă acasă
În paralel, în Germania, 50 de imigranţi veniţi din Irak au stat la coadă pe un aeroport din Berlin ca să se îmbarce într-un avion care să-i ducă în ţara natală. Mulţi dintre ei au dat mii de euro la traficanţi ca să ajungă în Europa, unde situaţia nu a fost aşa cum se aşteptau.
„Vreau să-mi construiesc un viitor în Irak. Viitorul meu în Germania este neclar.
Am venit în Germania să-mi construiesc un viitor. Dar am realizat că nu pot să fac asta pe baza unor promisiuni false”, au declarat cetățenii irakieni.
Autorităţile europene spun că mai bine de jumătate dintre cei care au intrat în Europa anul trecut sunt imigranţi economici, nu refugiaţi care aveau nevoie de protecţie internaţională.
Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene: Acei oameni ar trebui să se întoarcă foarte repede înapoi, cu asta ar trebui să se înceapă. Şi atunci se va vedea diferenţa.
De asemenea, Comisia Europeană critică puternic Grecia, deoarece autorităţile elene nu verifică documentele şi nu îi amprentează pe imigranţii care îi trec graniţele.