Cel mai bun director e directorul credincios. În China, performanţa şefilor din companiile de stat va fi legată de loialitatea faţă de partid. Se vor da teste pentru a vedea ce eforturi fac directorii pentru a răspândi ideologia Partidului Comunist, iar în funcţie de rezultate vor primi salarii mai mari sau din contră vor fi daţi afară. Iniţiativa vine la scurt timp după ce Beijingul a organizat un concurs naţional de transcris constituţia.
În a doua cea mai mare economie a lumii, obiceiurile vechi mor greu. Partidul Comunist încearcă să-şi crească din nou influenţa după ce companiile de stat au început să fie orientate mai mult spre business decât spre idealurile comuniste. Şefii conglomeratelor au două responsabilităţi, spun acum autorităţile, faţa de companie şi faţă de Partid. Şi niciuna nu trebuie neglijată.
Directorii marilor companii de stat vor trebui să demonstreze că pun cărămizi la temelia socialismului. Se vor organiza teste care vor evalua eforturile pe care aceştia le depun pentru a răspândi ideologia comunistă, iar în funcţie de rezultate vor primi bonusuri salariale sau penalizări, vor fi avansaţi în grad sau concediaţi.
Va fi un sistem al responsabilităţii, spun autorităţile, iar testele de loialitate sunt singurul mecanism prin care directorii pot fi traşi la răspundere. Se adaugă practic un nou strat de control în condiţiile în care oricum în toate companiile mari de stat existau deja departamente speciale pentru relaţia cu Partidul.
Noile reguli vin ca urmare a temerilor preşedintelui Xi Jinping cum că disciplina de partid nu e îndeajuns de solidă, iar în ţara cu două sisteme, banii au ajuns să conteze cel mai mult.
China trebuie condusă de o mână de oameni loiali şi talentaţi, crede preşedintele, însă viziunea lasă mult loc grupurilor de interese. Mita e atât de răspândită încât începutul unei campanii anticorupţie în urmă cu câţiva ani a coincis cu prăbuşirea vânzărilor de ceasuri de lux şi maşini premium.
Membrii de partid sunt acum împinşi să se gândească mai puţin la binele propriu şi mai mult la binele Chinei. Sau cel puţin să arate că o fac.
Anul trecut cei 88 de milioane de membri ai Partidului Comunist au fost invitaţi să participe la un concurs naţional de transcris constituţia. Unele companii şi-au încurajat angajaţii să scrie măcar 500 de cuvinte pe zi timp de şase luni, iar pe prima pagină a ziarelor au ajuns cupluri care şi-au petrecut noaptea nunţii copiind din constituţie.
Loialitatea faţă de partid schimbă inclusiv limbajul. Revine cuvântul „tovarăş". Autoritatea anti-corupţie din China spune că adresări de tipul „domnule vicepreşedinte", „manager", sau „şef de departament" reprezintă „mite verbale". Iar un document al Partidului comunist pe tema normelor din viaţa politică a Chinei obligă la folosirea termenului „tovarăş", în ideea că astfel e subliniată egalitatea dintre oameni şi societatea fără clase. Totuşi cuvântul „tovarăş" a reînceput să fie folosit numai în mediile oficiale.
FOTO: Getty Images