Parlamentul malaezian a adoptat luni o reformă juridică radicală privind eliminarea pedepsei obligatorii cu moartea, reducerea numărului de infracţiuni pasibile de pedepsa capitală şi abolirea pedepselor cu închisoarea pe întreaga durată a vieţii infractorului.
Malaezia a aplicat un moratoriu la execuţii din 2018, când a promis pentru prima oară că va aboli pedeapsa capitală.
Guvernul s-a confruntat însă cu presiuni politice din partea unor partide şi a revenit asupra promisiunii sale un an mai târziu, indicând că va menţine pedeapsa cu moartea, dar că lasă la latitudinea instanţelor să le înlocuiască cu alte pedepse.
Potrivit amendamentelor adoptate luni, alternativele la pedeapsa obligatorie cu moartea sunt biciuirea şi pedeapsa cu închisoarea între 30 şi 40 de ani, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.
În plus, vor fi înlocuite toate dispoziţiile anterioare care prevăd pedeapsa cu închisoarea până la moartea naturală a condamnatului.
Condamnările la închisoare pe viaţă, definite de legislaţia malaeziană ca prevăzând un termen fix de 30 de ani, vor fi menţinute.
Pedeapsa capitală va fi, de asemenea, eliminată ca opţiune pentru unele infracţiuni grave care nu cauzează moartea, precum delicte economice, trafic de arme de foc şi răpire, conform noilor măsuri.
Ministru: Pedeapsa cu moartea nu a fost eficientă
Ministrul adjunct al justiţiei, Ramkarpal Singh, a argumentat că pedeapsa capitală a fost o pedeapsă ireversibilă care nu a fost eficientă, care să descurajeze comiterea delictelor.
„Pedeapsa cu moartea nu a adus rezultatele scontate”, a spus el în încheierea dezbaterilor parlamentare asupra proiectului respectiv de lege.
Modificările adoptate se vor aplica la 34 de infracţiuni pedepsite în prezent cu moartea, inclusiv uciderea şi traficul de droguri. Unsprezece dintre acestea o prevăd ca pedeapsă cu titlu obligatoriu.
Această măsură luată de Malaezia intervine în timp ce unele ţări din Asia de Sud-Est şi-au intensificat utilizarea pedepsei capitale.
Singapore, de exemplu, a executat anul trecut 11 persoane pentru infracţiuni legate de droguri, relevă datele guvernului local, în timp ce Myanmar a executat patru activişti pro-democraţie pentru prima oară în ultimele decenii.
Editor : B.P.