„America va conduce o coaliţie extinsă pentru a respinge această ameninţare teroristă. Obiectivul nostru este clar. Vom slăbi şi, în cele din urmă, vom distruge Statul Islamic. Dacă nu sunt controlaţi, aceşti terorişti vor fi o ameninţare din ce în ce mai mare dincolo de această regiune, inclusiv pentru Statele Unite”, a spus președintele american Barack Obama.
Statele Unite au aprobat şi un ajutor de 25 de milioane de dolari pentru antrenarea trupelor irakiene şi kurde care luptă împotriva Statului Islamic. De asemenea, 475 de militari americani vor fi trimişi în Irak ca instructori şi consultanţi, iar ajutorul umanitar pentru civilii prinşi în mijlocul luptelor va fi suplimentat.
Planul prezentat de liderul de la Casa Albă este privit cu neîncredere de analiştii politici.
„Cred că este foarte greu de ajuns la Statul Islamic, să îl laşi fără conducere, să îi slăbeşti forţa, ai nevoie de mai mult decât nişte raiduri aeriene”, spune Tom Sanderson, directorul Centrului pentru studii internaţionale.
Peste două săptămâni, Barack Obama va convoca o şedinţă a consiliului de securitate al ONU pentru a mobiliza comunitatea internaţională în operaţiune împotriva teroriştilor.
Mai multe state europene anunţă însă cu nu iau în calcul o intervenţie împotriva Statului Islamic pe teritoriul sirian.
„O să fiu foarte clar, Marea Britanie nu va lua parte la niciun raid aerian în Siria. Pot spune cu siguranţă acest lucru. Am mai avut această discuţie în parlamentul nostru şi anul trecut şi nu vom mai trece încă o dată prin asta”, a spus Philip Hammond, ministrul britanic de Externe.
Arabia Saudită a fost de acord să găzduiască baze de antrenament pentru opoziţia siriană. Turcia, în schimb, nu a anunţat dacă le va permite americanilor să utilizeze una dintre bazele sale pentru misiuni de luptă, de teamă să nu pună în pericol viaţa celor 49 de ostatici turci, ţinuţi captivi de Statul Islamic.