„Mai grav decât faptul că vin toți acești oameni în Europa e modul cum această „invazie” a scos în evidență fragilitatea construcției europene. Deosebirile se dovedesc a fi mai importante, neînțelegerile dintre țările europene, confruntări la care nu ne-am fi așteptat, poziții radical diferite”, a exemplificat istoricul.
În opinia sa, Uniunea Europeană s-a dovedit mai puțin unită și mai fragilă decât se credea. Unul din motive este acela că țările membre și-au păstrat o identitate puternică.
„Națiunile sunt mai vii decât se credea, ideologiile naționale, prejudecățile naționale, interesele naționale – care există sau sunt imaginate - contează foarte mult”, spune Lucian Boia.
El arată că scopul UE trebuie să rămână tot construcția unei Europe cu adevărat unite, dar care să țină cont de această identitate națională.
Pe de altă parte, istoricul crede că Europa s-ar fi schimbat oricum, indiferent de valul de refugiați din Orientul Mijlociu și Africa.
„Europa se modifică nu doar pentru că vin unii și se stabilesc aici, se modifică din propriile motive care țin de evoluția civilizației occidentale”, a arătat el.
Cu atât mai mult cu cât procentul de populație islamică în Europa, în acest moment, este de 4%, iar în următorii cinci ani ar putea ajunge abia la 5%.
În privința încercării unor țări de a-i ține pe refugiați în afara granițelor, Lucian Boia arată: „Mai apar garduri, dar ziduri adevărate nu cred că se mai pot înălța. Lumea se amestecă, civilizațiile se amestecă, culturile se amestecă. Viitorul va însemna un amestec tot mai mare etnic, cultural”.