Foto: Agerpres Foto
„Această problemă se pune foarte accentuat și în Parlamentul European, în întreaga Uniune Europeană. Unii uită de identitatea noastră europeană, fie ortodoxă sau romano-catolică, dar nouă nu ne este indiferent în ce direcție se dezvoltă situația din Europa. Nu ne este indiferent dacă putem păstra valorile noastre creștine. Imigranții reprezintă totodată un pericol la adresa identității noastre europene, a moștenirii noastre, a rădăcinilor noastre europene. Nu putem fi indiferenți la imigrația aceasta vastă care se petrece. De la sine este înțeles că trebuie să existe solidaritate cu acești imigranți, mai ales cu cei persecutați sau refugiați de război, dar după cum s-a mai spus de mai multe ori, în țările lor de baștină trebuie să se găsească soluții la problemele lor, și numai temporar sau în al doilea rând, să acceptăm această situație care a creat o situație haotică în Europa”, a spus Tokes.
Eurodeputatul a precizat că, săptămâna trecută, a luat cuvântul în Comisia pentru Afaceri Externe a PE, susținând poziția guvernului de la Budapesta. „Sunt adept al acestei politici privind cazul imigranților și cred că este necesar să ne unim, țările care fac parte din grupul de la Vișegrad, chiar și țările Balcanilor de vest, pentru soluționarea în perspectivă a acestui val al imigranților. Un expert al lor a numit ieri chiar o invazie asupra Europei”, a spus Tokes.
Întrebat ce înseamnă „poziția Ungariei” pe care a susținut-o, el a răspuns că înseamnă, pur și simplu, să se trateze cazul imigranților conform legislației europene, a respectării reglementărilor pentru spațiul Schengen și a Convenției de la Dublin. „Avem acum o situație extraordinară care depășește cadrul legal existent (...)”', a menționat Tokes.
El a apreciat că locul fiecăruia este în țara sa natală, cu atât mai mult în contextul actual internațional.