Jurnalişti BBC, reţinuţi pentru spionaj în Qatar

Data publicării:
bbcqatar

O reţinere dramatică, desprinsă parcă dintr-un film de acţiune de la Hollywood. Jurnaliştii BBC au fost urmăriţi de opt maşini pline cu agenţi de securitate şi poliţişti. Brusc, aceştia au încercuit maşina în care se aflau jurnaliştii, i-au condus pe un drum secundar unde le-au adus acuzaţii de spionaj şi le-au confiscat echipamentul.

Mark Lobel, jurnalist BBC:Am fost izolaţi de lume şi nu ni s-a permis să dăm niciun telefon. Am petrecut două nopţi într-o închisoare murdară. Ne-au arătat un dosar cu mai multe fotografii cu noi în timp ce munceam şi socializam în oraş. Am fost supravegheaţi încă de la sosire. Încătuşaţi, am fost duşi în faţa unui procuror care ne-a acuzat că nu respectăm Qatar-ul şi care ne-a ameninţat că ne va arunca pentru mai multe nopţi în închisoare pentru a ne învăţa o lecţie”.

Uimirea jurnaliştilor a fost cu atât mai mare cu cât chiar autorităţile i-au invitat să filmeze noua clădire în care urmau să fie cazaţi muncitorii imigranţi. Ceea ce a deranjat autorităţile de la Doha a fost faptul că echipa BBC a vrut să filmeze şi în alte centre în care locuiesc imigranţii şi unde condiţiile de viaţă sunt adesea subumane.

Reporterul BBC spune că oficialii de la Doha le-au transmis că nu se află la Disneyland şi nu pot să se plimbe cu camera de filmare după bunul lor plac. Apoi, după 48 de ore de detenţie, eliberarea a venit la fel de neaşteptat ca arestarea. Şi tot fără prea multe explicaţii. Li s-a spus că nu au voie să părăsească ţara şi au voie să îşi continue reportajul, însă nu li s-au returnat echipamentele confiscate.

Mustafa Qadri, reprezentant Amnesty International:Este o problemă serioasă. S-a întâmplat acelaşi lucru şi cu echipă de filmare din Qatar. Ştim că şi activiştii au început să se teamă în această ţară. Cea mai bună soluţie pentur Qatar de a îmbunătăţi raportările despre condiţiile de muncă este să le îmbunătăţească, nu să împiedice media să vorbească despre ele”.

Qatar-ul, unul dintre cele mai bogate state din lume, a fost deseori puternic criticat pentru condiţiile rele de muncă pe care le oferă muncitorilor imigranţi de pe şantierele deschise cu prilejul Campionatului Mondial pe care statul asiatic urmează să-l găzduiască în 2022.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
Ea în colanți, el la bustul gol. Cum și-au început Katy Perry și Orlando Bloom anul 2025: „V-am descoperit...
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
Adevarul
O mamă din Ucraina, violată și torturată de 15 torționari ai lui Putin, a fost condamnată la 18 ani de...
Newsweek
Care pensionari pierd între 150 și 700 lei la pensie în ianuarie? Efectul anulării indexării
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025