Jurnalişti BBC, reţinuţi pentru spionaj în Qatar

Data publicării:
bbcqatar

O reţinere dramatică, desprinsă parcă dintr-un film de acţiune de la Hollywood. Jurnaliştii BBC au fost urmăriţi de opt maşini pline cu agenţi de securitate şi poliţişti. Brusc, aceştia au încercuit maşina în care se aflau jurnaliştii, i-au condus pe un drum secundar unde le-au adus acuzaţii de spionaj şi le-au confiscat echipamentul.

Mark Lobel, jurnalist BBC:Am fost izolaţi de lume şi nu ni s-a permis să dăm niciun telefon. Am petrecut două nopţi într-o închisoare murdară. Ne-au arătat un dosar cu mai multe fotografii cu noi în timp ce munceam şi socializam în oraş. Am fost supravegheaţi încă de la sosire. Încătuşaţi, am fost duşi în faţa unui procuror care ne-a acuzat că nu respectăm Qatar-ul şi care ne-a ameninţat că ne va arunca pentru mai multe nopţi în închisoare pentru a ne învăţa o lecţie”.

Uimirea jurnaliştilor a fost cu atât mai mare cu cât chiar autorităţile i-au invitat să filmeze noua clădire în care urmau să fie cazaţi muncitorii imigranţi. Ceea ce a deranjat autorităţile de la Doha a fost faptul că echipa BBC a vrut să filmeze şi în alte centre în care locuiesc imigranţii şi unde condiţiile de viaţă sunt adesea subumane.

Reporterul BBC spune că oficialii de la Doha le-au transmis că nu se află la Disneyland şi nu pot să se plimbe cu camera de filmare după bunul lor plac. Apoi, după 48 de ore de detenţie, eliberarea a venit la fel de neaşteptat ca arestarea. Şi tot fără prea multe explicaţii. Li s-a spus că nu au voie să părăsească ţara şi au voie să îşi continue reportajul, însă nu li s-au returnat echipamentele confiscate.

Mustafa Qadri, reprezentant Amnesty International:Este o problemă serioasă. S-a întâmplat acelaşi lucru şi cu echipă de filmare din Qatar. Ştim că şi activiştii au început să se teamă în această ţară. Cea mai bună soluţie pentur Qatar de a îmbunătăţi raportările despre condiţiile de muncă este să le îmbunătăţească, nu să împiedice media să vorbească despre ele”.

Qatar-ul, unul dintre cele mai bogate state din lume, a fost deseori puternic criticat pentru condiţiile rele de muncă pe care le oferă muncitorilor imigranţi de pe şantierele deschise cu prilejul Campionatului Mondial pe care statul asiatic urmează să-l găzduiască în 2022.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
shoturi alcool
Cinci turiști au murit în Laos, după ce băut „shot-uri” primite gratuit. Avertisment printre călători, în...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...