JURNAL EXTERN. Ce implică obținerea statutului de observator la ONU de către Palestina
Secretarul de stat al MAE Dan Petre și Dumitru Chican, diplomat cu vechime de aproape trei decenii în lumea arabă, au dezbătut în ediția de duminică a „Jurnalului extern” faptul că Palestina a trecut din statutul de entitate observatoare la cel de stat observator în Organizația Națiunilor Unite. România s-a abținut în cursul votului din ONU.
Palestina este stat nemembru observator la ONU. Adunarea Generală a votat, în 29 noiembrie, cu o majoritate covârşitoare în favoarea acordării acestui statut, care permite palestinienilor să dea Israelul în judecată la Curtea Penală Internaţională.
Liderul palestinian Mahmoud Abbas consideră votul de la ONU drept certificatul de naştere al viitorul stat, în timp ce Statele Unite şi Israelul spun că noul statut va fi un obstacol în calea negocierilor de pace în regiune.
De ce s-a abținut România de la vot
Dan Petre a explicat votul de abținere al României la ONU în această chestiune. „Votul de abținere al României și cum l-a explicat ministerul în comunicatul de presă care a fost difuzat după acest lucru a fost: România spune, și o spune din anii 70, nu de acum, că nu există soluții unilaterale. Ca să traduc în limbaj mai normal, asta înseamnă că nu ne opunem ideii, dar că momentul nu este considerat cel potrivit și că este oarecum o forțare a realității”, a declarat Dan Petre, în „Jurnalul extern”.
„Noi am făcut parte din acele state care au spus: recunoașterea statutului de stat – e o discuție întreagă dacă vorbim de o recunoaștere globală – trebuie să devină parte a soluției și nu parte a problemei. Și, într-un fel sau altul, din moemntul acesta a devenit parte a problemei. Pentru că dacă veneau ambii actori în conflictul israeliano – palestinian și erau recunoscuți stat membru cu drepturi depline oareșicum mână-n mână, lucrurile erau cu totul altele. În momentul în care, să sunem, palestinienii, observând că în Consiliul de Securitate, și Consiliul de Securitate ar fi trebuit să fie cel care recunoștea acest lucru, nu pot obține nici măcar o trecere de veto-ul membrilor permanenți, forțează calea prin Adunarea Generală, unde știau că acest lucru le reușește”, a detaliat Dan Petre.
„Noi am crezut, și credem în continuare, că trebuie să dăm un semnal: că nu este momentul în clipa aceasta. România este una dintre primele țări care a recunoscut statutul politic al Palestinei, (...) nu suntem un stat care avem ceva cu palestinienii, dar credem că în termenii foii de parcurs a cvartetului implicat în negocierile de pace, nu era momentul”, a subliniat secretarul de stat în MAE.
Dumitru Chican: „Acum s-a vrut să se facă un pas înainte”
„În fond, rezoluția din 29 noiembrie nu a adus fundamental lucruri esențiale pentru că simbolic un stat palestinian există delcarat, prin declarația de independență de la Alger, din 1988, recunoscut la vremea respectivă, de 86 de state, inclusiv România, ambasade, reprezentanțe diplomatice”, consideră și fostul ambasador Dumitru Chican.
„Acum s-a vrut să se facă un pas înainte, cel puțin palestinienii să nu mai stea ca niște observatori de pe margine, care să poată să se uite la ce se întâmplă în lume, ci să fie cumva implicați în evenimentele sau în structurarea acestor evenimente, prin aderarea la tratate internaționale, la convenții internaționale, cum e Curtea Internațională de Justiție, convențiile de la Geneva pentru drepturile civile și așa mai departe”, a detaliat Dumitru Chican.
Dan Petre: Dacă pe această problemă zgândărim povestea israeliano – palestiniană, avem o problemă foarte mare, inclusiv pentru România
Cei doi diplomați au discutat și despre așteptările la ce se așteaptă să se întâmple după alegerile din Israel, din ianuarie.
Potrivit secretarului de stat în MAE, dincolo de alegerile din Israel, „suntem pe o situație care se poate inflama” în zona orientului mijlociu și a dat exemplu situația din Egipt și din alte țări, precum Siria, care e în al doilea an de, cel mai diplomatic spus, tulburări, dacă nu de război civil.
„E o problemă generală și dacă pe această problemă zgândărim povestea israeliano – palestiniană, avem o problemă foarte mare, inclusiv pentru România, care nu este foarte departe de granițele noastre”, a conchis Dan Petre.
CV-uri în diplomație
Dan Petre, secretar de stat în MAE a fost Consilier de stat, şeful cabinetului diplomatic al Preşedintelui României Emil Constantinescu (1996-2000) şi este director de programe în board-ul Institutului Liberal „I.C. Brătianu”.
Absolvent al Facultăţii de Istorie-Filosofie al Universităţii Bucureşti, diplomat al Ecole de Hautes Etudes en Sciences Sociales de la Paris, visiting reserch fellow al Şcolii de Studii Europene a Universităţii Sussex, UK şi al Université Libre de Bruxelles, Dan PETRE a predat la Universitatea din Bucureşti – Facultatea de Ştiinţe Politice şi la secţia de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene a Facultăţii de Litere - şi a fost lector invitat la Universitatea Naţională de Apărare – Colegiul de Operaţii Multinaţionale şi Colegiul Naţional de Apărare.
A fost cercetător senior la Institutul Diplomatic Român, unde a susţinut numeroase prelegeri.
Autor a numeroase articole ştiinţifice şi publicistice, Dan A. PETRE a fost decorat de Preşedintele României pentru serviciile aduse cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer şi deţine alte ordine acordate de mai multe ţări.
Dumitru Chican a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Arabă a Universităţii Bucureşti, în 1971, specializându-se ulterior pe limba şi civilizaţia arabă şi islamică la Universitatea din Cairo, Egipt.
Din 1973 a activat în Ministerul Afacerilor Externe cu misiuni diplomatice la Damasc, Beirut, Tripoli, Abu Dhabbi si Sanna.
A fost interpret de Limba arabă şi emisar prezidenţial, între 1974 şi 1994, pe lângă mai mulţi şefi de state arabe, printre aceştia numărându-se Hosni Mubarak, Saddam Hussein, Hafez Al-Assad, Yasser Arafat, Muammar al-Gaddafi, regele Hussein Bin Talal, regele Fahd al Arabiei Saudite şi Ali Abdullah Saleh, dinYemen.
Între 1994 şi 1999 a fost ambasador al Românei în Emiratele Arabe Unite şi coordonator al corpului diplomatic al ambasadorilor ţărilor europene asociate sau candidate la integrarea în Uniunea Europeana acreditaţi la Abu Dhabbi.
A tradus numeroase lucrări din arabă şi a publicat mai multe cărţi pe teme de politică, geostrategie sau dicționare româno-arabe.
- Etichete:
- israel
- onu
- palestina
- organizatia natiunilor unite
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News