Statele Unite sunt divizate în această problemă: 49 la sută dintre americani vor ca bisericile şi locaşurile de cult să participe la dezbaterile politice, faţă de 43 la sută în 2010, în timp ce 48 la sută apreciază că ele ar trebui să rămână în afara politicii, potrivit acestui studiu realizat la începutul lui septembrie pe un eşantion format din 2.002 persoane adulte. Marja de eroare este de 2,5 puncte procentuale.
Creşterea este adusă de republicani, care susţin în proporţie de 59 la sută un rol sporit al religiei în politică, faţă de 48 la sută în 2010, în timp ce în rândul democraţilor cifra a rămas aproape stabilă. Pentru trei sferturi dintre republicani şi jumătate dintre democraţi este important ca reprezentanţii lor în Congres să aibă convingeri religioase puternice, notează Mediafax.
O majoritate importantă dar în scădere (de la 70 la sută în 2010 la 63 la sută în prezent) continuă să refuze ca bisericile să facă apel oficial la votul pentru candidaţi în alegeri. În paralel, o proporţie record de 72 la sută dintre americani cred că religia îşi pierde influenţa în viaţa americană, ceea ce o majoritate dintre ei regretă.
Jumătate dintre americani consideră că homosexualitatea este un păcat, faţă de 45 la sută în mai 2013. Chiar dacă marja de eroare a studiului este mai mare pentru subcategoriile de populaţie, apare o diferenţă de atitudine netă între protestanţii albi evanghelici (82 la sută consideră "comportamentul homosexual ca fiind un păcat") şi catolici (44 la sută).