Julian Assange nu a dat amănunte despre modul în care va pleca din reşedinţa diplomatică, in condiţiile în care Suedia a emis pe numele lui un mandat internaţional de arestare.
„Am spus-o şi acum o confirm, voi părăsi ambasada în curând. Dar probabil nu din motivele pe care le vehiculează trustul de presă Murdoch şi Sky News în momentul de faţă”, a spus Assange.
Declaraţiile fondatorului WikiLeaks au fost făcute într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o împreună cu ministrul de Externe al Ecuadorului. Acesta din urmă a spus că a venit vremea ca Julian Assange să fie eliberat, adică să fie lăsat să plece şi că Ecuadorul negociază în acest sens cu Marea Britanie şi Suedia.
Potrivit avocatului său, Julian Assange suferă de o afecţiune cardiacă, din cauza căreia viaţa îi poate fi pusă în pericol, dar el nu poate fi transportat la spital pentru că va fi arestat de poliţia britanică, în baza mandatului emis de suedezi.
Pentru susţinătorii săi, Julian Assange este un adevărat luptător pentru adevăr
Pentru criticii săi, fondatorul WikiLeaks nu este decât o persoană dornică de publicitate, care a pus în pericol nenumărate vieţi atunci când a decis să facă publice informaţii sensibile, inclusiv din domeniul militar.
El este descris de cei cu care a lucrat drept o persoană puternică, motivată şi extrem de inteligentă, cu o abilitate excepţională de a sparge codurile computerelor.
Hacker şi specialist în calculatoare, australianul Julian Assange a intrat în atenţia opiniei publice internaționale în 2010, când site-ul fondat de el, WikiLeaks, a publicat filmări secrete și 250.000 de telegrame diplomatice americane, referitoare la Irak și Afganistan.
A fost cea mai mare scurgere de informații din istoria Statelor Unite. Peste noapte, Assange a devenit un erou al militanților împotriva cenzurii, dar și o amenințare la adresa Washington-ului şi a altor guverne.
Problemele sale cu legea au început în 2010 când a fost arestat în Marea Britanie în urma unui mandat emis de autorităţile din Suedia, pe baza unor acuzaţii de viol.
Avocaţii fondatorului WikiLeaks au încercat toate căile pentru a evita extrădarea, dar contestaţiile lor nu au avut succes. Speriat că va fi trimis în Suedia şi de acolo extrădat în Statele Unite, unde este acuzat că a dat publicităţii documente secrete şi riscă pedeapsa cu moartea, Julian Assange s-a refugiat la 19 iunie 2012 în ambasada Ecuadorului din Londra.
Julian Assange a cerut azil în Ecuador, care i-a fost de altfel şi acceptat, însă el nu are cum să părăsească sediul ambasadei acestui stat în Marea Britanie, pentru că ar fi imediat arestat.
Scandalul l-a costat scump pe Julian Assange, care a fost decretat Omul Anului 2010 de revista Time. Celebrităţile care l-au susţinut s-au distanţat de el, iar foştii prieteni şi colaboratori apropiaţi i-au întors spatele. Totodată, două mari companii de cărţi de credit au blocat toate donaţiile către WikiLeaks. Rămas fără finanţare şi în imposibilitatea de a face alte dezvăluiri de răsunet, site-ul a intrat într-un con de umbră.