©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Sursele au afirmat că un sistem antiaerian rus S-300, vândut Ciprului în urmă cu 18 ani, însă poziționat în prezent pe insula greacă Creta, a fost activat în timpul exercițiilor militare comune între forțele aeriene elene și israeliene în aprilie-mai anul acesta.
Activarea a permis avioanelor de luptă israeliene să testeze modul în care funcționează sistemul de blocare al S-300, să colecteze date cu privire la puternicul său sistem radar și modul în care acesta poate fi „păcălit”.
O sursă din domeniul apărării din regiune a declarat că Grecia a făcut acest lucru la solicitarea Statelor Unite, principalul aliat al Israelului, cel puțin odată în ultimul an. Este neclar dacă Israelul a pus la dispoziția aliaților săi informațiile obținute.
Oficiali militari israelieni și greci au refuzat să confirme sau să infirme utilizarea sistemului S-300 în timpul manevrelor militare comune din estul Mediteranei în aprilie-mai sau în timpul exercițiilor militare din 2010 și 2012.
Un important oficial din Ministerului grec al Apărării, întrebat dacă sistemul a fost operațional în timpul exercițiilor militare eleno-israeliene, a afirmat că „în acest moment S-300 nu este în funcțiune”. El a adăugat că politica Atenei nu permite unei alte țări să testeze capacitățile sistemului.
Sistemul antiaerian S-300, a cărui primă versiune a fost construită în anul 1979, poate lansa rachete către ținte multiple, ce pot fi avioane sau rachete balistice, pe o rază de până la 300 de kilometri. Israelul este îngrijorat de planurile Rusiei de a livra sistemul de apărare antiaerian S-300 către Iran.