Creşterea infecţiilor cu noua tulpină Omicron a coronavirusului ar putea aduce, în cazul Israelului, la atingerea imunităţii colective/de turmă, au declarat principalii responsabili ai sistemului sanitar din această ţară, informează Reuters.
Varianta Omicron, una extrem de contagioasă, a provocat o creştere a numărului de infecţii cu noul coronavirus în întreaga lume. Astfel, la nivel mondial, infecţiile au atins nivel record, cu o medie de peste un milion de cazuri detectate zilnic între 24 și 30 decembrie.
Cu toate acestea, numărul de decese nu a crescut în egală măsură, conform Reuters, ceea ce aduce speranţa că noua variantă Omicron e mai puţin letală.
Până la finele lunii decembrie, Israelul a reuşit, într-o anumită măsură, să împiedice propagarea variantei Omicron, dar, ţinând cont de creşterea ratei infecţiilor din ultima perioadă, autorităţile sa aşteaptă ca în următoarele trei săptămâni numărul de noi îmbolnăviri să ajungă la un nivel record.
„Acest lucru ar putea duce la atingerea imunităţii de turmă”, a spus Nachman Ash, director în cadrul Ministerului Sănătăţii din Israel.
„Costul ar fi creşterea mare a numărului infecţiilor”, a spus oficialul israelian. Numărul de noi infecţii va trebui să fie foarte mare pentru a atinge imunitatea de turmă. Este posibil, dar nu vrem să atingem acest prag doar prin creşterea numărului infecţiilor, vrem ca acest lucru să se întâmple, dar ca urmare a creşterii numărului de vaccinări”.
Aşa-numita imunitate de turmă reprezintă punctul/nivelul de la care o anumită populaţie e protejată de un anumit virus, fie prin vaccinare, fie prin dezvoltarea de anticorpi de către populaţie, ca urmare a contractării bolii.
În prezent, circa 60% din populaţia de 9,4 milioane de persoane a Israelului este vaccinată cu schema completă de vaccinare - majoritatea cu vaccinul Pfizer, conform ministrului Sănătăţii din această ţară.
Recent, Israelul a anunţat că va începe să administreze a patra doză de vaccin anti-COVID persoanelor cu sistem imunitar slăbit.
Editor : Mihnea Lazăr