Iranul discută cu China un acord de parteneriat strategic pe termen lung, iar acesta nu are "nimic secret" , a declarat duminică ministrul iranian de externe într-un discurs - întrerupt de ţipete în sală - rostit în parlamentul de la Teheran, potrivit AFP, citată de Agerpres.
"Cu încredere şi convingere, negociem cu China un acord strategic pe 25 de ani" privind investiţiile în diverse sectoare, a declarat Mohammad Javad Zarif, pe un ton foarte combativ.
China este primul partener comercial al Iranului şi era unul dintre principalii cumpărători de ţiţei iranian înainte de reinstituirea sancţiunilor americane împotriva sectorului energetic iranian, ceea ce a diminuat considerabil exporturile de petrol ale Teheranului.
De mai multe zile, o polemică agită reţelele de socializare iraniene după afirmaţiile făcute la 27 iunie de fostul preşedinte Mahmoud Ahmadinejad, care denunţase negocierile în curs privind "noul acord pe 25 de ani cu o ţară străină", potrivit lui, fără ca societatea să ştie.
Nu există "nimic secret" în discuţiile în curs cu Beijingul, iar naţiunea va fi informată "atunci când acordul va fi încheiat", a răspuns Zarif în faţa deputaţilor.
Şeful diplomaţiei iraniene a adăugat că un anunţ cu privire la aceste discuţii a fost făcut public în ianuarie 2016 în cursul vizitei preşedintelui chinez Xi Jinping la Teheran.
Cele două ţări au convenit să negocieze un „acord de cooperare extinsă pe 25 de ani”
Într-un comunicat comun, cele două ţări au convenit apoi să negocieze în vederea unui "acord de cooperare extinsă pe 25 de ani", care să prevadă "investiţii reciproce" în diverse domenii precum "transporturile, porturile, energia, industria şi serviciile".
"Guvernul şi poporul iranian caută, aşa cum a făcut dintotdeauna, să-şi lărgească relaţiile cu ţări independente şi sigure aşa cum este China", a declarat ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, calificând proiectul sino-iranian drept "complet corect şi înţelept", prezentat, de asemenea, ca "un parteneriat strategic global".
Ahmadinejad, considerat un politician ultraconservator şi populist, critică în mod regulat guvernul succesorului său Hassan Rouhani, un moderat.
Zarif, la primul discurs în faţa deputaţilor de la intrarea în funcţiune la sfârşitul lunii mai a noului parlament, dominat de conservatori şi ultraconservatori, rezultat în urma alegerilor legislative din februarie, a fost întrerupt de mai multe ori de aleşi.
Aceştia au protestat cu putere în mai multe rânduri împotriva acordului internaţional nuclear iranian încheiat de Zarif în numele Republicii Islamice în 2015 şi care ameninţă să înceteze de când SUA s-au retras unilateral din pact în 2018, după care au reinstituit sancţiuni economice severe împotriva Teheranului.
Editor web: Liviu Cojan