Cu 100 de milioane de dolari un investitor poate cumpăra mai multe companii IT bune în Europa decât în Statele Unite. Acesta este motivul pentru care Google, Microsoft, Intel şi alţi giganţi din Sillcon Valley au început să îşi îndrepte atenţia spre startup-urile europene, mai ieftine, dar cu un potenţial la fel de mare ca cele americane.
Dacă în Statele Unite o companie IT abia înfiinţată se aşteaptă să primească o finanţare de 10 milioane de dolari de la investitori, în Berlin, Stockholm, Bucureşti sau Cluj, antreprenorii se descurcă şi cu 200.000-300.000 de dolari. În Europa, o companie care primeşte peste un milion de euro din partea investitorilor, deja este suficient de dezvoltată cât să aibă clienţi.
Potrivit Bloomberg, numai anul acesta americanii au pompat 10 miliarde de dolari în industra IT din Europa. Pe lângă preţul scăzut al companiilor, investitorii din Statele Unite sunt mulţumiţi şi de salariile informaticienilor europeni. În Europa sunt ingineri IT cu experienţă care acceptă să lucreze pentru 65.000 de dolari pe an. Este un salariu mai mic decât cel al unui inginer IT începător din Statele Unite. Iar în Europa de Est experţii în informatică lucrează pe şi mai puţini bani.
Însă sectorul tehnologic din Europa este departe de a fi perfect. Are înainte de toate o problemă de coeziune. Nu are un singur pol al industriei IT, ci mai multe. Aplicaţia Wunderlist, preluată de Microsoft, a fost dezvoltată în Germania, serviciul de difuzare a muzicii Spotify este suedez, iar Rovio, producătorul jocului Angry Birds, este o companie finlandeză. Cum industria IT este împrăştiată pe întreg continentul, procesul de recrutare a specialiştilor este mai dificil şi se limitează în mare parte la ţara de origine a fiecărei companii în parte.
În acelaşi timp şi colaborările sunt mai dificile. Unui antreprenor IT din Berlin îi va fi mai greu să facă afaceri cu unul din Stochkolm sau din Londra. În Statele Unite, majoritatea companiilor tehnologice sunt concentrate în California, iar antreprenorilor de acolo le este mai uşor să se întâlnească şi să lucreze împreună.
Însă, în trecut, principalul motiv pentru care investitorii americani au evitat Europa a fost legislaţia. În special cea a muncii. Deşi IT-iştii lucrează pe salarii mai mici decât cei din Silicon Valley, sunt mult mai greu de concediat. Totuşi, americanii au început să sară peste aceste obstacole în momentul în care au văzut că, în ciuda tuturor dezavantajelor, companiile IT europene pot genera foarte mulţi bani.