Orașul chinez Wuhan, locul din care a izbucnit pandemia de coronavirus, iese din carantina de 11 săptămâni. Locuitori ai orașului împărtășesc acum din experiența lor și fac un apel la restul lumii să nu le repete greșelile, relatează BBC.
„Sper ca oamenii să învețe din ce s-a întâmplat la Wuhan, astfel încât să facă mai puține greșeli”, spune o tânără.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Ultimele luni au fost o parte foarte importantă din viața noastră. Amintirile sunt importante, dar îngrozitoare”, mărturisește un cuplu.
„În loc să privesc carantina ca pe un sacrificiu, prefer să spun că orașul a luat măsurile considerate cele mai bune pentru a stopa pandemia. Toți cei care stau acasă își aduc contribuția”, spune o femeie.
„La început am luat lucrurile ușor, nu am crezut că e necesară carantina. Apoi au fost lipsuri în magazine, exista o frică extremă, nu puteam să dorm noaptea”, povestește o tânără.
O altă localnică din Wuhan spune că medicii implorau pe internet pentru echipamente, pacienții spuneau că nu sunt destule paturi și nu pot fi tratați. Au început să sosească apoi echipe medicale și medicamente, iar numărul de cazuri a scăzut treptat.
Oamenii au vorbit și despre lucrurile pe care le consideră memorabile din timpul carantinei.
„Am reușit să cumpărăm carne și făină cu ajutorul vecinilor și am făcut găluște. Tatăl meu a făcut asta pentru prima dată în 30 de ani”, spune o tânără.
„Iubitul meu a făcut eforturi uriașe pentru a sărbători Valentine’s Day și ziua mea, în timpul carantinei”, pov
estește o femeie.
„Am ieșit din casă și am cumpărat un tort”, spune prietenul ei.
„Mi-a cumpărat un tort și flori, a stat la coadă la supermarket să cumpere carne și chia a gătit”, mai spune femeia.
Oamenii dau și sfaturi despre cum să supraviețuiești în carantină.
„Sună-ți familia cât se poate de des. Vor fi îngrijorați, așa că sună-i și spune-le cum te simți. Comunică mi des cu partenerul, se întâmplă rar ca un cuplu să stea împreună 24 de ore din 24, timp de două luni, iar defectel fiecăruia vor deveni foarte vizibile. Nu vă certați. Iar dacă lucrați de acasă, separați munca de viața privată, altfel veți înnebuni”, spune un bărbat.
„Fă ceva ce nu ai putut face până acum. Citește, uită-te la televizor, joacă un joc video, stai cu familia”, spune o femeie.
Oamenii spun că ce se întțmplă acum în lume seamănă cu situația din Wuhan din ianuarie și februarie.
„Dacă ești speriat, supărat, deprimat, e ceva normal. Carantina nu înseamnă că ți se ia libertatea, ci e o metodă de a evita răspândirea unei boli contagioase. Îți vei recâștiga libertatea cât se poate de repede,”, spune o femeie.
Editor web: M.B.