INTERVIU. Ambasadorul Palestinei: Netanyahu încearcă să creeze realităţi noi, care vor duce la continuarea conflictului
Cristina Cileacu: Domnule ambasador, Vaticanul a recunoscut statul Palestina. Ce înseamnă acest lucru pentru poporul palestinian, dar deopotrivă şi pentru poporul israelian?
Fuad Kokaly: Din punctul nostru de vedere, această recunoaştere este o realizare importantă pentru poporul nostru.
Este adevărat că Vaticanul nu posedă arme şi nu are o armată, însă Vaticanul are o putere spirituală şi morală, iar noi vedem în această recunoaştere suma luptei noastre naţionale. Această recunoaştere a fost salutată de poporul nostru şi a avut un ecou extraordinar. Suntem conştienţi că aceste politici nu sunt agreate de Israel. De când am început negocierile de pace, Israel se concentrează asupra acestor negocieri şi nu asupra rezultatului acestora.Israel vrea să negocieze cu palestinienii pentru cât mai mulţi ani, fără final, noi nu putem să continuăm aşa, am încercat negocierile timp de 20 de ani fără să obţinem nimic. Este timpul pentru o intervenţie a comunităţii internaţionale, alternativa noastră este să ne adresăm comunităţii internaţionale pentru a face dreptate poporului nostru sau mergem către alte alternative pe care nu le agreem, printre care şi violenţa.
De aceea am preferat să ne adresăm comunităţii internaţionale, Consiliului de Securitate şi legii internaţionale. Acest demers va fi o parte din lupta poporului nostru.
Cred că politica noastră este justă şi cred de asemenea că va face presiuni asupra Israelului, iar părerea mea este că aceste presiuni vor duce în final la realizarea păcii în Orientul Mijlociu, pacea bazată pe rezoluţia "două state" şi pe recunoaştrea drepturilor legitime ale poporului palestinian.
Fără dubiu, guvernul israelian actual este format din dreapta israeliană, ba chiar din extrema dreaptă, unii membrii ai Knesset-ul (parlament), nou aleşi, chiar unii din miniştrii guvernului israelian, nu numai că nu cred în rezolvarea conflictului pe baza rezoluţiei "două state", dar nu cred în existenţa arabilor palestinieni pe pământul palestinian. Unii dintre ei cer expulzarea tuturor arabilor palestinieni din Palestina.
Cristina Cileacu: Premierul Benjamin Netanyahu a declarat imediat după ce a câştigat alegerile din acest an, că nu va exista, atât timp cât el rămâne la conducerea statului Israel, un stat independent palestinian. Cum va fi mai departe?
Fuad Kokaly: Cred că Netanyahu nu este pregătit pentru a aduce o schimbare dramatică în poziţia sa sau a guvernului pe care îl conduce. Dar noi palestinienii credem că am încheiat tratate şi înţelegeri cu guvernul israelian şi nu cu partide politice. De acea nu considerăm că aceste tratate sunt obligatorii pentru noi şi pentru israelieni atâta timp cât au fost încheiate cu guvernele israeliene. Sigur că, din cauza situaţiei din zona Orientului Mijlociu şi prin lipsa interesului şi concentrarea comunităţii internaţionale asupra soluţionării conflictului israeliano-palestinian, din cauza evenimentelor din lumea arabă, Netanyahu acum are spaţiul şi şansa de mişcare, el foloseşte preocuparea comunităţii internaţionale pentru combaterea terorismului în zonă şi pentru rezolvarea conflictului din Ucraina.
Netanyahu se foloseşte de acest climat, pot să afirm că acest climat îl ajută să exercite cele mai rasiste politicii împotriva poporului nostru şi să facă acţiuni care duc la prăbuşirea soluţiei "două state". Continuarea colonizării Palestinei ocupate, continuarea iudaizării Ierusalimului de Est şi asaltul asupra locurilor sfinte ale musulmanilor, în special moscheea al Aqsa, un lăcaş cu deosebită însemnătate pentru întregul popor arab şi musulman. Netanyahu încearcă să creeze realităţi noi, realităţi care vor duce la continuarea conflictului şi nicidecum la soluţionarea lui.
Cristina Cileacu: Orientul Mijlociu se radicalizează, Statul Islamic câştigă adepţi nu doar în Orient, ci deja în toată lumea. Există radicalism şi printre palestinieni?
Fuad Kokaly: Fără dubiu există un val de extremism religios care se abate asupra zonei. Cauza acestui fenomen sunt politicile injuste din zona noastră, care au început după primul război mondial, politicile duse de Occident vis-a-vis de zona arabă. S-a mers pe ideea împărţirii zonei în ţări mici pentru uşurarea exploatării. Din păcate relaţiile nu au fost clădite pe baze corecte care să implenteze justiţia socială şi dezvoltarea. Observăm că, din cauza politicilor injuste, a sărăciei şi lipsei unui plan de dezvoltare, curentele extremiste vor câştiga tot mai mult teren, vor câştiga putere.
Noi în Palestina suntem o parte din Orientul Mijlociu, o parte din lumea arabă, iar ce se întâmplă în lumea arabă ne afectează şi pe noi, de aceea acel val religios a ajuns şi în Palestina, în special în Fâşia Gaza. Putem să înţelegem acest lucru, mai ales în Gaza, care este un teritoriu sub presiune, sub asediu injust şi nejustificat. În Gaza se înregistrează un nivel înalt de şomaj, oamenii nu pot să se mişte în libertate, în Gaza s-a pierdut umanitatea, de aceea apare extremismul şi se înfloresc curentele religioase extremiste, iar după cum ştiţi, administratorul Fâşiei Gaza este miscarea Hamas, iar Hamas este o ramură a Frăţiei Musulmane internaţionale şi trebuie să recunoaştem că Frăţia Musulmană reprezintă cadrul idiologic şi moral din care au luat naştere toate organizaţiile religioase uneori şi teroriste. Nu este ciudat să apară la noi oganizaţii extremiste, acest lucru este posibil din cauza politicilor injuste, din cauza blocadei injuste şi nejustificate, din cauza politicilor forţei de ocupaţie, din cauza lipsei speranţei în rândul oamenilor, din cauza somajului ridicat, toate ajută şi încurajează apariţia curentelor religioase extremiste şi salafite.
Cristina Cileacu: Israelul consideră Hamas o organizaţie teroristă. Să înţeleg că Hamas este o organizaţie teroristă?
Fuad Kokaly: Israel califică Hamasul drept organizaţie teroristă, istoric Israel califică întregul popor palestinian drept un popor de terorişti. Aşa s-a comportat şi cu Organizaţia de Eliberare a Palestinei(OEP) care a fost calificată a fi teroristă. Acţiunile Hamas au fost îndreptate împotriva ocupaţiei israeliane, iar aceste acţiuni sunt lupta de rezistenţă legitimă, garantată de legea internaţională. Din acest punct de vedere Hamas nu poate fi catalogată drept organizaţie teroristă. În cazul în care Hamasul va schimba lupta în cadrul rezistenţei palestiniene şi va întreprinde acţiuni, în primul rând în societatea palestiniană şi în al doilea rând în lumea arabă, supunându-se planului Frăţiei Musulmane pentru Orientului Mijlociu, o vom cataloga ca o organizaţie teroristă.
Cristina Cileacu: Hamas are acum probleme interne în Gaza, dacă le putem numi aşa. Există Jihadul Islamic Palestinian, există grupări mai radicale, salafiţii, care comit atentate chiar pe teritoriul Fâşiei Gaza. Cum se pot rezolva aceste probleme? Este o luptă de putere internă sau cum le putem califica?
Fuad Kokaly: Jihadul Islamic este o organizaţie palestiniană, este adevărat că sunt adepţii doctrinei islamice, dar este o mişcare palestiniană, nu are conexiuni externe şi se încadreaza în viziunea palestiniană, iar noi respectăm acest lucru. Se poate deosebi de curentul politic musulman, în special Hamas. Hamas conduce Fâşia Gaza şi încearcă să păstreze controlul, până acum a dovedit că poate. În ultima vremea au apărut anumite grupări salafite extremiste, dar Hamas le-a tăiat elanul, Hamas nu acceptă să fie provocată în Gaza. De altfel aceste grupări sunt o provocare pentru societatea palestiniană în ansamblul ei, noi palestinienii nu suntem pentru intoleranță și extremism, Palestina nu este a unui grup politic anume, Palestina este patria tuturor palestinienilor, trebuie să luăm în considerare că poporul Palestinian este un popor tolerant şi deschis. De aceea nu suntem pentru intoleranţă și extremism. Însă în Gaza, din cauza condiţiilor grele, injuste şi dureroase, rezultatul politic este blocada impusă de israelieni. Aceste condiţii au produs şi vor produce în continuare nu numai idei salafite, ci şi idei greşite, pentru că situaţia oamenilor este foarte grea. În special după ultimul război asupa Gazei din 2014, agresiunea a fost foarte dură, foarte grea, a produs migrația populaţiei, a distrus infrastructura, a produs un număr mare de victime, copii şi femei, toate astea crează şi întâreşte climatul pentru existenţa curentelor extremiste. Dar eu cred că Hamas o să încerce să ţină sub control situaţia.
Cristina Cileacu: Agenda Jihadului Islamic Palestinian declară că ei sunt pentru disturgerea Statului Israel şi pentru crearea unui stat islamic palestinian.
Fuad Kokaly: Acesta este statutul lor intern, orice organizaţie politică are statut intern şi un program de acţiune, dar avem un front comun care se numeste Organizaţia de Eliberare a Palestinei. Acum încercăm să aducem Jihadul Islamic şi Hamas în cadrul OEP-ului, să facă parte din OEP. Asta este doctrina Jihadului Islamic şi crede în ea, dar asta nu înseamnă că nu respectă consensul palestinian şi nu respectă soluţia "două state". Chiar şi Hamas respectă această soluţie.
Dacă se vor produce progrese reale în negocierile de pace, iar poporul palestinian va obţine o parte din drepturile sale istorice confiscate de ocupaţie… şi posibilitatea palestinienilor de a întemeia statul lor în Cisiordania şi Gaza, cu capitala la Ierusalimul de Est, cred că Hamas, Jihadul Islamic şi toţi palestienii vor accepta acest lucru. Deoarece va da palestinienilor puțină speranță, le va da şansa să trăiască precum celelalte popoare ale lumii, să trăiască în libertate şi demnitate, să aibă initiaţive şi să poată să se mişte în libertate, să-şi dezvolte economia, să-şi educe copii. Nu cred că în acel moment Jihadul Islamic sau Hamas se vor opune, opoziţia de acum se datorează lipsei soluţiilor.
Cristina Cileacu: Cum trăiesc oamenii în Fâşia Gaza? Am fost acolo anul trecut în timpul războiului şi am văzut multă sărăcie, multă sărăcie. După ce s-a terminat acest război cu Israelul, toate ţările arabe, dar şi ţările lumii au promis ajutor pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza. Ce se întâmplă acum? Cum s-a intervenit?
Fuad Kokaly: În realitate situaţia actuală este la fel cum aţi văzut-o atunci, situaţia este mizerabilă iar poporul nostru, familiile de acolo plătesc în continuare un preţ enorm, îndeosebi familiile care şi-au părăsit casele, din cauza sălbăticiei şi distrugerilor israeliene. După cum ştiţi, s-a ţinut în Egipt un summit-ul pentru reconstrucţia Gazei, au fost discuţii pentru colectarea de fonduri, în valoare de 4- 5 miliarde de dolari pentru reconstrucţie. Desigur au existat condiţii din partea comunităţii internaţionale şi din partea arabă, cele mai importante constau în modalitatea de intrare a principalelor materiale de construcţie precum cimentul. Au fost temeri că aceste materiale se vor folosi pentru reconstrucţia tunelurilor sau folosirea materialelor destinate reconstrucţiei pentru scopuri militare.
Noi, Autoritatea Palstiniană am fost de acord ca introducerea materialelor de construcţie să fie monitorizată de ONU prin trimisul lor special, de asemenea o condiţie a fost ca punctele de trecere să fie încredinţate forţelor de securitate palestiniene, forţele de securitate ale Autorităţii Palestiniene, în special punctul Rafah. Din păcate nu s-a întâmplat aşa, pentru că nu am ajuns încă la un acord cu Hamas, acord care să împingă lucrurile către reconstrucţie. Adaug de asemenea, agendele politice care s-au modificat în zonă şi evenimentele, care distrag atenţia comunităţii internaţionale de la reconstrucţia Fâşiei Gaza. Lumea acum este mai preocupată de razboiul din Yemen şi războiul împotriva Statului Islamic din Irak şi Siria.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News