Întrevederea vine după zeci de ani de tentative nereuşite şi după ani de negocieri secrete între Vatican şi Moscova. Una dintre probleme a fost găsirea unui teren neutru de discuţii. Moscova s-a limitat să precizeze că nu este vorba de o întâlnire politică.
La finalul întrevederii, Papa Francisc şi Patriarhul Kiril vor semna o declaraţie comună prin care condamnă persecuţia creştinilor în ţări precum Irak şi Siria.
Într-un interviu pentru Corriere della Sera, Suveranul Pontif vorbea despre întâlnirea cu Patriarhul Kiril ca despre o şansa de a-i îmbrăţişa din nou pe „fraţii ortodocşi”și nu numai.
„Trebuie construite punţi. Pas cu pas. Până se ajunge să fie strânsă mâna celui care se află de cealaltă parte. Punţile sunt durabile şi contribuie la pacea (în lume, n.r.). Zidurile, nu. Acestea trebuie distruse, nu construite. Ele sunt sortite căderii, unul după altul. Să ne gândim la cel de la Berlin. Părea etern şi a căzut într-o zi”, a declarat suveranul pontif, care a vorbit din nou despre "războiul mondial pe bucăţi" cu care ne confruntăm. El a adăugat că Rusia, dar şi China pot face mai mult pentru pace.
În trecut, au existat papi care s-au întâlnit cu Patriarhul Constantinopolului, considerat în mod simbolic liderul Bisericii Ortodoxe, dar o întâlnire cu Partiarhul Moscovei a fost, până acum, o misiune imposibilă.