În cartierul Bronx din New York se află o insulă uitată de lume, considerată cel mai mare cimitir din Statele Unite. Nu mai puţin de 1 milion de oameni sunt înmormântaţi pe insula Hart. Începând cu 1869, aici au fost îngropaţi oamenii fără adăpost şi săracii, iar ulterior şi-au găsit locul de veci persoanele neidentificate sau copiii. Accesul la morminte este însă dificil, iar identificarea celor decedaţi este şi mai anevoioasă.
FOTO: The Hart Island Project
Cei mai mulţi locuitori ai New York-ului nici măcar nu ştiu de existenţa insulei Hart, care adăposteşte 1 milion de morminte, pe teritoriul oraşului lor. Situaţia sa este mai cunoscută însă activiştilor umanitari; pe insulă lucrează deținuți, care sapă gropi şi îngrijesc mormintele, aşa că accesul în zonă este foarte dificil pentru rudele celor decedaţi.
Laurie Grant, mama unei fetiţe decedate la naştere acum 20 de ani şi îngropate aici, vrea să schimbe această situaţie. Ea a făcut o cerere în instanţă şi acum a primit permisiune specială pentru a vizita mormântul fetiţei sale.
Problema este că, pe insulă, sicriele sunt aşezate în gropi comune lungi ca nişte tranşee, iar semnele de identificare sunt rare. De aceea, să găseşti o anumită persoană decedată este o misiune extrem de dificilă. În plus, administraţia insulei afirmă că ar fi dispărut cadavre din cimitir.
FOTO: The Hart Island Project
Pe agenda consiliului local din New York a fost propusă o lege pentru a înlesni accesul la morminte. Dar până când ea va fi adoptată, insula Hart rămâne un loc izolat, învăluit în mister.
Mormântul primului copil decedat de complicaţiile datorate SIDA
Pe insulă au mai funcţionat pe rând un atelier de muncă pentru delincvenţi minori, o instituţie pentru femei cu afecţiuni psihice, o zonă de izolare din timpul epidemiei de gripă galbenă, un azil de bătrâni, un spital de tuberculoşi şi o casă de corecţie.