Noul proiect de lege prevede că vor fi interzise și informațiile „greșite”, inclusiv granițele disputate. Pe de altă parte, Guvernul a dat asigurări că nu va crea piedici pentru companii, dacă proiectul va deveni lege.
Cu toate acestea, proiectul prevede interzicerea oricăror informații geospațiale, hărți, date și fotografii, obținute prin orice metodă, inclusiv fotografii din satelit.
Iar cei care încalcă legea riscă amenzi de până la 1 miliard de rupii, adică aproximativ 15 milioane de dolari, scrie BBC.
De asemenea, se mai prevede ca cei care au deja aceste „informații” să aplice pentru o licență, să trimită informațiile pentru inspecție pentru ca mai apoi să le fie permis să le păstreze.
Ministrul afacerilor interne din India a menționat că legea este prevăzută să reglementeze crearea și distribuirea de informații geospațiale care „au scopul de a afecta securitatea, suvernaitatea și integritatea” țării.
Criticii acestui proiect spun însă că este absurd și că însăși conceptul de informații geospațiale este atât de larg încât include și hărțile printate, atlasurile și descrierile țării chiar din revistele publicate în India și exportate în toată lumea.
Este neclar deocamdată dacă va fi sau nu afectată activitatea companiilor, precum Google, Apple ori Uber, care își bazează mare parte din activitate pe hărți digitale. De asemenea, este neclar și dacă Google va trebui să aibă un proces de verificare suplimentar de fiecare dată când actualizează imaginile din satelit - un proces care deja durează trei luni de zile.
BBC precizează că Google deja oferă versiuni diferite ale regiunii Kașmir, un teritoriu disputat de India și Pakistan.
Deocamdată, companiile Google și Uber au refuzat să facă vreun comentariu cu privire la acest proiect.
În plus, legea ar urma să interzică toate aceste „informații” și în afara țării, urmând să fie respectate de cetățenii indieni care trăiesc în afara țării. Aceștia vor trebui să le explice „ofensatorilor” că riscă aceeași pedeapsă.
Există totuși o excepție în cazul agențiilor și departamentelor guvernamentale.
Proiectul se află în dezbatere publică până pe 4 iunie iar Guvernul așteaptă propuneri, dar cei care se opun proiectului spun că acesta ar trebui să fie respins.