India, croitorul de lux al Europei

Data publicării:
Indian bonton

Negustorii din India încearcă să îşi vândă marfa folosindu-se de tot felul de prezentări inedite. De exemplu, la una dintre cele mai faimoase fabrici de covoare din apropiere de New Delhi ţi se spune că, dacă vei cumpăra o sacoşă, vei primi gratuit un covor din caşmir.

650 de familii ţes manual, de la mic la mare, covoare pentru export. Industria textilelor din India este o afacere de peste 100 de miliarde de dolari, iar economiştii spun că suma va creşte până 500 de miliarde în următorii 10 ani. Este o muncă grea. Cei mai săraci indieni îşi tocesc mâinile şi vederea pentru un salariu care le asigură doar supravieţuirea.

Covoarele din caşmir sunt lucrate manual cu aceleaşi metode de pe vremea Maharajahului, persoana care stăpânea regiunea Jaipur din India cu secole în urmă.

Când lucrează la un covor, un muncitor face aproximativ 146 de mii de noduri pe metru pătrat. Îi ia cam patru luni şi jumătate pentru a termina covorul de un metru şi jumătate lăţime şi doi metri şi zece lungime. El poate să lucreze doar patru ore pe zi, nu mai mult, pentru că este solicitant pentru ochi. La fiecare 15 minute trebuie să facă o pauză.

Oficial, un muncitor obişnuit din industria textilelor primeşte un salariu de cel mult 400 de dolari. Sunt şi situaţii în care sunt plătiţi şi cu mai puţin, chiar dacă munca este epuizantă.

Vijay Mehta, om de afaceri şi preşedintele uneia dintre cele mai mari Camere de Comerţ, susţine că, după China, India este jucătorul numărul doi în plan mondial pe piaţa textilelor.

India este cea de-a treia economie mondială. În timp ce Europa gâfâie să îşi revină din recesiune, India a avut anul trecut o creştere economică de peste 5%. Produsul Intern Brut a fost de două mii de trilioane de dolari. Partea bună este că oamenii de afaceri caută parteneri şi în Europa.

"Ar putea avea loc o creştere importantă a comerţului din India şi România. Am observat că România are un mediu nepoluat. Aşadar, industria farmaceutică ar putea să se dezvolte", consideră Vijay Mehta.

Importurile şi exporturile dintre România şi India se ridică acum la doar 300 de milioane de euro. Germania, principalul partener european al Indiei, câştigă de zeci de ori mai mult.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...