Miresele care au participat la o nuntă colectivă în India au primit în dar bâte cu scopul de a-şi potoli sotii, dacă aceştia devin cumva abuzivi. Inițiativa a aparținut unui politician, care a spus că femeile din circumscripţia lui se plâng mereu că soţii lor beau prea mult şi că devin violenţi. Într-o țară în care violența asupra femeilor este răspândită, ideea de a le „înarma” pe femeile abuzate cu bâte nu este o soluție productivă pentru combaterea violenței de gen.
Totul s-a petrecut într-un oraş din centrul ţării. Pe „cadouri” este şi un mesaj de avertisment: „pentru bătut alcoolici. Poliţia nu va interveni".
Gopal Bhargava, ministru de stat în Madhya Pradesh, spune că a dorit să sublinieze prin această iniţiativă chestiunea violenţei domestice. Ministrul indian le-a sfătuit totuși pe cele aproape 700 de mirese care au participat la ceremonie că ar trebui să încerce să discute cu soţii lor înainte de a folosi bâtele din lemn.
Însă dacă soţii refuză să le asculte, atunci tinerele mirese ar trebui să lase bâtele - cunoscute sub numele de „mogri”, folosite de obicei pentru a bate rufele ude, pentru a elimina murdăria - „să vorbească”, a adăugat ministrul indian, relatează News.ro.
Ministrul: Măsura previne violența domestică
Gopal Bhargava s-a declarat tot mai îngrijorat de numărul mare de femei din regiunile rurale ale Indiei care suferă abuzuri fizice din partea soţilor lor alcoolici și susține că inițiativa lui nu încurajează violența domestică ci o previne.
„Femeile spun că de fiecare dată când soţii lor se îmbată, ei încep să devină violenţi. Economiile le sunt luate cu forţa din casă şi sunt cheltuite pe băuturi alcoolice. Nu există nicio intenţie din partea noastră de le provoca pe femei sau de a le instiga la violenţă, întrucât acea bâtă le-a fost oferită pentru a preveni violenţa”, a adăugat ministrul indian.
Gopal Bhargava, care face parte din partidul prim-ministrului Narendra Modi, Bharatiya Janata, a dezvăluit că a lansat o comandă totală de 10.000 de bâte din lemn.
Căsătoriile în masă sunt organizate în India pentru a ajuta cuplurile cu venituri mici să se căsătorească fără să mai fie nevoite să plătească pentru organizarea evenimentului. Presa locală a sugerat însă că această ceremonie a fost organizată mai degrabă pentru ca Gopal Bhargava să obţină sprijinul comunităţii locale înainte de alegerile electorale statale de anul viitor.
În 2012, India a fost declarată drept una dintre cele mai rele ţări în care să fii femeie, în parte din cauza violenţei domestice. Potrivit unui raport UNICEF din 2012, 57% din băieţi şi 53% din fete, cu vârste între 15 şi 19 ani, cred că bătaia soţiei este justificată. Un alt raport naţional pentru sănătatea familiei a descoperit că majoritatea soţiilor se învinovăţesc pentru bătăile primite de la soţi.
Guvernul indian a înăsprit pedepsele în cazurile de violențe sexuale, în urma cazului de viol în grup soldat cu decesul victimei, o studentă indiană. Această crimă atroce, comisă în 2012 tot la New Delhi, a declanșat manifestații de furie în India. În ciuda înăspririi pedepselor, India rămâne în continuare una dintre cele mai periculoase țări din lume pentru femei.