Contabilul de la Auschwitz, patru ani de închisoare
Oskar Gröning, supranumit contabilul de la Auschwitz, avea 21 de ani când a fost recrutat de regimul nazist al lui Adolf Hitler să ţină evidenţa bunurilor celor care ajungeau în lagărul Auschwitz-Birkenau. Vreme de doi ani a sortat bani, bijuterii şi alte obiecte de valoare, pe care mai apoi le trimitea la Berlin.
După căderea regimului nazist, a fost luat prizonier de război. Dar nimeni nu a ştiut atunci care i-a fost rolul în ororile de la Auschwitz. A fost eliberat după aproximativ trei ani, s-a întors în Germania şi a dus o viaţă normală patru decenii.
La un moment dat, a decis să mărturisească public în ce fel a fost el implicat în exterminarea evreilor. În 2014, a fost pus sub acuzare pentru complicitate la uciderea a 300 de mii de oameni. Pentru că nu s-a putut dovedi participarea lui efectivă la comiterea acestor crime, Oskar Groning, acum în vârstă de 94 de ani, a fost condamnat în iulie 2015 la patru ani ce închisoare.
Un tiran condamnat la închisoare pe viaţă
Nuon Chea, pe de altă parte, a fost un adevărat tiran. Cunoscut drept fratele numărul doi, a fost mâna dreaptă a liderului Khmerilor Roşii, Pol Pot, în perioada genocidului din Cambodgia, între 1975-1979. A fost artizanul unei ideologii radicale a regimului maoist plătită cu viaţa de două milioane de cambodgieni.
A fost arestat abia în 2007 şi pus sub acuzare pentru crime împotriva umanităţii. Şapte ani mai târziu, a fost găsit vinovat şi condamnat la închisoare pe viaţă. În paralel, justiţia din Cambodgia l-a judecat pe Nuon Chea şi pentru genocid. Acum în vârstă 89 de ani, el încă îşi aşteptă verdictul.
O pedeapsă cât o jumătate de mileniu
Manuel Contreras a fost vreme de aproape 17 ani, între 1973 şi 1990, al doilea cel mai temut om din Chile, după dictatorul Augusto Pinochet. A condus poliţia secretă chiliană responsabilă pentru răpirea şi torturarea a peste 40 de mii de oameni şi uciderea a trei mii dintre ei.
În 1993 a primit prima condamnare pentru asasinarea unui diplomat chilian. A ispăşit pedeapsa de şapte ani de închisoare. S-a întors în faţa justiţiei în 2002, când a fost găsit vinovat pentru orechestrarea, în 1974, a răpirii unui lider politic de opoziţie. Iar de aici procesele au continuat să apară. Până la finalizarea acestora, în 2013, Manuel Contreras adunase pedepse de 529 de ani de închisoare. A murit, însă, în 2015, la vârsta de 86 de ani.