Human Rights Watch denunţă o ofensivă globală fără precedent a Chinei împotriva drepturilor omului

Data publicării:
Barbed wire with shadow in front of a Chinese flag
Foto: GettyImages

Guvernul chinez profită de puterea sa economică pentru a ataca cu o intensitate inedită sistemul internaţional de protecţie a drepturilor omului, a apreciat marţi organizaţia Human Rights Watch, solicitând reacţia democraţiilor, relatează Agerpres.

„Guvernul chinez duce o ofensivă intensă împotriva sistemului internaţional de protecţie a drepturilor omului, cea mai intensă de la apariţia acestui sistem la mijlocul secolului al XX- lea”', a declarat Kenneth Roth, director executiv al ONG-ului care a prezentat raportul său anual şi care se referă la aproximativ o sută de ţări.

În China, Partidul Comunist a construit „un stat poliţist orwellian de înaltă tehnologie şi un sistem sofisticat de cenzură pe internet pentru a monitoriza şi reprima criticile publice”, a scris Roth în acest document de 650 de pagini, care denunţă în special „sistemul înfricoşător” de reprimare instaurat împotriva musulmanilor din Xinjiang.

În străinătate, guvernul chinez „îşi foloseşte influenţa economică în creştere pentru a reduce la tăcere criticii”, potrivit organizaţiei.

„Dacă alte guverne comit abuzuri grave asupra drepturilor omului, niciun alt guvern nu reacţionează cu atâta vigoare şi hotărâre pentru a submina standardele internaţionale ale drepturilor omului şi instituţiile care le-ar putea susţine”, notează sursa citată.

Human Rights Watch denunţă lipsa de acţiune sau chiar complicitatea altor ţări în faţa acestei „ameninţări existenţiale” pe care Beijingul o reprezintă pentru drepturile omului.

„Câteva guverne pe care s-ar putea conta pentru ca politica lor externă să apere drepturile omului cel puţin o parte a timpului au abandonat în mare măsură această cauză. Unii lideri precum preşedintele american Donald Trump, premierul indian Narendra Modi şi preşedintele brazilian Jair Bolsonaro aplică acelaşi set de legi privind drepturile omului ca şi China, incitând publicul lor în lupta cu 'globaliştii' care îndrăznesc să sugereze că toate guvernele ar trebui să respecte aceleaşi standarde”, afirmă organizaţia.

Sursa citată mai spune că Uniunea Europeană este „ocupată cu Brexit-ul, cu state membre naţionaliste şi împărţită cu privire la problema migranţilor” și nu mai apără drepturile omului ca înainte.

HRW îl critică în special pe preşedintele Franţei, Emmanuel Macron „că nu a menţionat public problema drepturilor omului” în timpul vizitei sale în China în noiembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri