Hans Klemm, la audierile din Senatul SUA: România nu e vulnerabilă în faţa propagandei ruseşti

Data publicării:
hans g. klemm

Hans Klemm

Corupţia şi proasta infrastructură se numără printre cele mai grave probleme ale României, susţine ambasadorul nominalizat al Statelor Unite pentru România. La audierile din Comisia de Politică Externă a Senatului american, o menţiune specială a primit şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. Preşedintele comisiei senatoriale a declarat că aceasta este „o femeie incredibil de curajoasă” şi i-a cerut ambasadorului nominalizat pentru România să se asigure că va fi în continuare sprijinită de Guvernul României.

Răspunzând unor întrebări ale senatorilor americani referitoare la vulnerabilitatea în faţa propagandei ruse, Hans Klemm a spus că, istoric, relaţia bilaterală dintre România şi Rusia nu a fost una bună, iar, potrivit sondajelor, populaţia României are o percepţie negativă asupra Rusiei, opinia publică fiind dominată de opţiuni proamericane, prooccidentale.


Cu toate acestea, Klemm a precizat că, dată fiind situaţia din regiune, românii sunt îngrijoraţi de evoluţiile de la estul graniţei, însă parteneriatul României cu SUA şi cu aliaţii este unul puternic, potrivit Mediafax.

Senatorii au mai dorit să ştie care este situaţia României din punctul de vedere al independenţei energetice şi al presiunilor pe care Federaţia Rusă le-ar putea exercita asupra Bucureştiului. Klemm a precizat că, spre deosebire de toate statele vecine, România nu este dependentă de exportul de gaze naturale şi petrol din Rusia şi nu este vulnerabilă din acest punct de vedere. Diplomatul a mai spus că România dispune de resurse naturale, iar SUA au încurajat statul român să investească în infrastructura energetică şi diversificarea resurselor.

Dacă voi fi confirmat în funcţie, mă angajez să promovez interesele Statelor Unite şi să protejez cetăţenii americani, precum şi să consolidez relaţiile cu aliatul nostru excelent şi cu partenerul nostru România”, a declarat Klemm în faţa membrilor Comisiei senatoriale pentru Relaţii Externe.

România este un partener ferm şi contribuie semnificativ la misiunile pentru menţinerea păcii şi securităţii pe plan internaţional. De ani întregi, România se numără printre principalele zece ţări care au contribuit cu trupe în Afganistan, mai întâi pentru Misiunea Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate, acum pentru misiunile de asistenţă. Pentru a demonstra angajamentul în favoarea apărării la nivel european, România găzduieşte o bază în cadrul sistemului antirachetă; în plus, pe teritoriul României sunt sute de membri ai Forţelor navale şi ai armatei americane, fiind şi un centru regional pentru echipamente logistice. România a avut o poziţie fermă alături de Statele Unite, pentru a răspunde agresiunii ruse în regiune. Dacă voi fi confirmat, voi lucra cu hotărâre pentru a consolida atât rolul României în cadrul NATO, cât şi parteneriatul nostru bilateral”, a afirmat Klemm.

„De asemenea, România are un rol-cheie în a asigura prosperitatea sud-estului Europei. Prin experienţa îndelungată în industria petrolului şi gazelor, România este bine plasată pentru a ajuta Europa să îşi diversifice sursele şi infrastructura de tranzit în domeniul energetic. În acest sens, România trebuie să susţină cooperarea regională, diversificarea sistemelor energetice şi să eficientizeze sistemul propriu pentru transportul gazelor. Dacă voi fi confirmat, mă angajez să aprofundez angajamentul Statelor Unite faţă de România în materie de securitate energetică. Domeniul tehnologiei informaţionale este o altă zonă în care România are un potenţial uriaş, lucru sugerat de prezenţa în creştere a firmelor americane de profil în această ţară”, a adăugat Klemm.

„Îndemnăm România să adopte reforme suplimentare pentru accelerarea dezvoltării economice şi pentru prosperitatea poporului român, inclusiv prin crearea mai multor oportunităţi pentru exporturi şi investiţii americane. Dacă voi fi confirmat, sunt nerăbdător să cooperez cu liderii politici din România şi cu mediile de afaceri din ambele ţări pentru promovarea investiţiilor, inclusiv în negocierile pentru Acordul de parteneriat transatlantic”, a subliniat diplomatul american.

„În ultimul rând, dar poate cel mai important, România a depus eforturi importante şi serioase pentru eliminarea corupţiei la nivel înalt şi pentru a îmbunătăţi aplicarea principiilor statului de drept. După cum afirma vicepreşedintele Joseph Biden în cursul vizitei efectuate anul trecut în România, corupţia reprezintă un pericol evident şi activ pentru securitatea naţională a unui stat. Pentru combaterea corupţiei, un flagel care afectează vieţile tuturor cetăţenilor, România a construit instituţii independente puternice, zeci de oficiali de la nivel central şi local au fost investigaţi, inculpaţi şi condamnaţi. Dacă voi fi confirmat în funcţie, mă angajez să dublăm susţinerea acordată instituţiilor anticorupţie din România şi societăţii civile, pentru a consolida principiile statului de drept. România este un prieten şi un partener strategic”, a încheiat Hans Klemm.

Un diplomat de carieră

La 25 martie, preşedintele american, Barack Obama, l-a nominalizat pe Hans G. Klemm în funcţia de ambasador în România.

Hans G. Klemm, un diplomat de carieră, este consilier al subsecretarului pentru Management la Departamentul de Stat, o funcţie pe care o deţine din ianuarie 2015.

Anterior, în perioada 2012-2015, el a fost principalul asistent al secretarului în Biroul pentru Resurse Umane al departamentului, iar înainte de această funcţie a ocupat postul de coordonator pentru Statul de Drept şi Respectarea Legii la ambasada din Kabul, în Afganistan (2010-2012).

Klemm a fost ambasador al Statelor Unite în Timorul de Est din 2007 până în 2010, şi ofiţer de rangul doi pentru Afaceri Economice la ambasada americană din Tokyo, în perioada 2006-2007. Din 2004 până în 2006, el a fost director adjunct al Biroului pentru Dezvoltarea carierei în Biroul pentru Resurse Umane.

Între 2000 şi 2001, Klemm a fost director adjunct al Biroului pentru UE şi Afaceri Regionale din cadrul Biroului pentru Afaceri europene şi eurasiatice.

Klemm a ocupat şi poziţii în Germania, Japonia, Coreea de Sud şi Trinidad Tobago, în cadrul Departamentului de Stat. El este absolvent al Universtăţii Indiana şi are o diplomă de master la Universitatea Stanford.

Ultimul ambasador american în România a fost Mark Gitenstein, care şi-a încheiat mandatul la 14 decembrie 2012.

Citiți și:

Oana Popescu, analist de politică externă: Nominalizarea unui diplomat de carieră ca ambasador al SUA în România este un dezavantaj

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri