Economia statului african a intrat în picaj la cumpăna dintre milenii, când preşedintele Robert Mugabe a decis să confişte fermele deţinute de proprietarii albi. Măsura a prăbuşit încrederea investitorilor, paralizând producţia, atrăgând sancţiuni internaţionale şi alungând turiştii, scrie businessinsider.com.
După mai bine de un deceniu, perioadă în care hiperinflaţia a galopat către un nivel de 231.000.000%, iar infrastructura s-a prăbuşit cu aceeaşi viteză cu care preţurile explodau, situaţia părea că se stabilizase. Însă finanţele publice rămân într-o dezordine totală, iar afacerile rezistă cu greu în lupta cu întreruperile dese de electricitate, lipsa lichidităţilor şi costurile mari cu forţa de muncă.
În plus, guvernul a avertizat că nu are fonduri pentru a organiza un referendum pe marginea Constituţiei şi alegerile prevăzute pentru acest an. Ministrul de Finanţe a declarat că mai are o singură opţiune, aceea de a cere ajutorul donatorilor. „Vom aborda comunitatea internaţională”, a spus el.
Biroul electoral din Zimbabwe a precizat că pentru organizarea scrutinului este necesară suma de 104 milioane de dolari. Bugetul prevăzut pentru 2013 se ridică la 3,8 miliarde de dolari, cu o creştere economică estimată la nu mai puţin de 5 procente.
Ţara bogată în resurse minerale utilizează în prezent ca monede naţionale dolarul american şi randul sud-african.