Grupul 5+1 şi Iranul au ajuns la un acord privind programul nuclear al Teheranului. Avertismentul lui B. Obama

Data publicării:
Obama

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 11.15. Președintele american Barack Obama a salutat acordul, spunând că include „limitări substanțiale ce vor împiedica Iranul să dezvolte o armă nucleară”, dar a avertizat că dacă Teheranul nu își va respecta obligațiile, se va reveni la presiuni. Președintele iranian Hassan Rohani a spus că acordul recunoaște „drepturile” nucleare ale Iranului, dar a repetat că țara sa nu va încerca niciodată să dezvolte arma nucleară.

Israelul a criticat însă acordul: „Este un acord deficitar, care oferă Iranului exact ceea ce a dorit: ridicarea parțială a sancțiunilor, menținându-se însă o parte esențială a programului nuclear”.

__________________________

Pe lângă alte angajamente asumate, Teheranul va accepta vizite zilnice la centralele de la Nataz şi Fordow. Iranul va primi în urma acestui acord 4, 2 miliarde de dolari.

Diplomaţi ai Statelor Unite au declarat că Iranul a fost de acord să limiteze activităţile de îmbogăţire a uraniului la maxim 5 procente şi să nu mai instaleze alte centrifuge la centralele nucleare. De asemenea, sancţiunile economice şi financiare vor fi relaxate, dar nu ridicate total.

Disensiunile pe tema programului nuclear al Iranului au început în 2003, când agenţiile specializate şi-au dat seama că Teheranul a sporit activitatea la centralele nucleare. Iranul a fost supus în tot acest timp unor aspre sancţiuni economice şi financiare de către puterile ocidentale, cu scopul de a-l determina să oprească îmbogăţirea uraniului.

Iranul s-a arătat dispus să reia negocierile pe tema programului nuclear odată cu venirea la conducerea ţării a noului preşedinte, Hassan Rohani, în luna august. Grupul 5+1, implicat în negocieri, este format din cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate, China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie şi Rusia, plus Germania.

Ce prevede acordul

Ţările din cadrul Grupului au impus sacţiuni economice pentru a exercita presiuni asupra Iranului cu scopul ca acesta să-şi întrerupă programul nuclear, suspectat de Washington şi aliaţii săi că are scopuri militare, ceea ce Teheranul dezminte, relatează Mediafax.

Acordul de sâmbătă slăbeşte strânsoarea unora dintre aceste sancţiuni, în schimbul unei revizuiri a programului nuclear de către Teheran, care se va supune unor inspecţii internaţionale aprofundate timp de şase luni, în vederea negocierii unei "soluţii complete".

Iranul nu a dezvăluit modul în care interpretează acordul, dar a oferit asigurări că programul său de îmbogăţire a uraniului a fost "recunoscut". Casa Albă a afirmat, în schimb, că acordul "nu recunoaşte dreptul la îmbogăţirea" uraniului pentru Teheran.

Potrivit preşedinţiei americane, Iranul:

- a acceptat să înceteze orice îmbogăţire a uraniului „la nivelul de peste 5% şi să desfiinţeze procesul tehnic necesar îmbogăţirii la nivelul de peste 5%",

- „s-a angajat să-şi neutralizeze stocul de uraniu îmbogăţit la un nivel de până la 20% diluându-l",

- „nu va construi noi centrifuge pentru uraniu şi va întrerupe avansarea către punerea în funcţiune a unui reactor în uzina (nucleară) de la Arak pentru producerea de plutoniu",

- „nu va construi vreo uzină capabilă (...) să extragă plutoniu din combustibil uzat",

- „va permite accesul zilnic la instalaţiile sale unor experţi din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi va comunica date cu privire la funcţionarea reactorului de la Arak".

vor consimţi la o relaxare a sancţiunilor, „limitată, temporară, ţintită şi care va putea să fie anulată", echivalentă sumei de aproximativ şapte miliarde de dolari,

- nu vor impune noi sancţiuni în perioada ferestrei de şase luni, dacă Iranul îşi respectă angajamentele,

- vor suspenda „anumite sancţiuni impuse asupra aurului şi metalelor preţioase, sectorului auto şi exporturilor petrochimice ale Iranului" şi vor permite „reparaţii şi inspecţii în Iran pentru anumite companii aeriene iraniene"

- şi vor debloca suma de aproximativ 4,2 miliarde de dolari, produsă de sancţiunile impuse asupra vânzărilor de petrol iranian.

În schimb, cea mai mare parte a sancţiunilor americane, comerciale şi financiare, vor rămâne în vigoare în următoarele şase luni, la fel ca sancţiunile decise de către Consiliul de Securitate al ONU.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Jennifer Lopez, doar într-un body decoltat și strălucitor, din nou pe scenă după divorțul de Ben Affleck. În...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e de competența...
Newsweek
200.000 de pensionari vor încasa 2 pensii, în luna decembrie. Casa de Pensii spune motivul.
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Membrii maori întrerup votul cu un haka, acuzând subminarea drepturilor indigenilor printr-un proiect de lege controversat
Protest: Haka în Parlamentul Noii Zeelande. Membrii maori întrerup votul pe un proiect de lege ce amenință...
Digi Animal World
Un pui de panda roşu a murit din cauza stresului provocat de focuri de artificii
Film Now
Scena din „Gladiator 2”, tăiată la montaj. Denzel Washington: „Cred că nu erau încă pregătiţi pentru asta”
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului