De altfel, luptele de stradă au continuat şi azi noapte, la câteva ore după ce premierul Recep Erdogan a avertizat că nu va mai permite noi proteste în piaţa Taksim.
Proteste de mai mică amploare au fost la Istanbul. Grupuri de demonstranţi au rămas pe străzi, chiar dacă în timpul zilei poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi grenade fumigene, pentru a-i împiedica pe protestatari să revină în parcul Gezi.
În acelaşi timp, la câţiva kilometri distanţă, premierul Recep Tayyp Erdogan declara în faţa a zeci de mii de suporteri că a considerat de datoria sa să cureţe Piaţa Taksim.
Erdogan, pe care unii dintre susţinătorii săi îl consideră cel mai de seamă conducător al Turciei, după Ataturk, a afirmat, fără să dea detalii, că manifestanţii au fost manipulaţi de terorişti.
„Îi cunoaştem pe cei care încearcă să submineze voinţa poporului. Îi ştim prea bine. Nu vom deschide calea pentru cei care caută alte opţiuni în afara alegerilor”, a afirmat premierul.
Şeful guvernului de la Ankara a acuzat presa străină că a relatat incorect despre violenţele din Turcia: „Haideţi, încercaţi să muşamalizaţi ce se întâmplă aici! CNN, încearcă să ascunzi asta! Voi, cei de la Reuters, încercaţi! Zile întregi aţi dat doar informaţii false, aţi arătat o imagine falsă a Turciei, iar acum sunteţi puşi faţă în faţă cu minciunile voastre!”.
Tensiunile din Turcia, ţară membră a NATO şi aspirantă la integrarea în Uniunea Europeană, continuă să provoace îngrijorare în Occident. Germania a apreciat că guvernul turc a avut un comportament regretabil şi i-a cerut acestuia să respecte libertatea de manifestare şi de exprimare. Iar Consiliul Europei a cerut Turciei să evite orice escaladare suplimentară a violenţei.