FOTO: Gulliver/Getty Images
În acest context, publicaţia britanică The Telegraph anunţă sumbru - "Mai sunt 24 de ore pentru a salva moneda euro din pragul colapsului". Jurnaliştii susţin că Guvernul german a început deja pregătirile pentru ieşirea Greciei din Zona Euro, după ce ministrul de Finanţe a dat un ultimatum Atenei: "Ori vine cu o ofertă mai bună, ori părăseşte temporar uniunea monetară."
Discuţiile vor fi reluate azi, în cadrul summitului extraordinar al Uniunii Europene unde se va decide dacă austeritatea propusă de Alexis Tsipras este suficientă pentru salvarea Greciei.
Reuniunea de la Bruxelles a Eurogrupului a durat nouă ore, semn că discuţiile au fost extrem de intense.
Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului: „Este foarte dificil, dar continuăm negocierile. Doar atât vă pot spune!”.
Pierre Moscovici, comisarul european pentru Economie: „Sper că vom avea un rezultat mâine (n.r. azi). Întotdeauna e ziua de mâine.
- Sunteţi mai aproape de un compromis?
- Mereu există această speranţă”.
Deşi presa din Finlanda a scris că ministrul de Finanţe a fost somat de Parlament să negocieze o ieşire a Greciei din Zona Euro, oficialul părea optimist la finalul negocierilor.
REPORTAJ. Speranță și precauție în rândul grecilor
Grecia, provocarea mass-media. Sute de jurnaliști relatează de la Atena
Varoufakis acuză Germania că vrea să distrugă Grecia
Alexander Stubb, ministrul finlandez de Finanţe: „Vom continua discuţiile mâine (n.r. azi). Discuţiile progresează bine”.
Germania se pregăteşte de "Grexit"
Cea mai sumbră ipoteză vine de la ministrul german de Finanţe care a declarat pentru publicaţia "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" că ţara sa ia în calcul o ieşire temporară a Greciei din uniunea monetară.
Wolfgang Schäuble, ministrul german de Finanţe: "Propunerile (n.r. Greciei) nu conţin reforme în domenii esenţiale pentru modernizarea ţării, susţinerea creşterii economice şi dezvoltarea sustenabilă pe termen lung"
Grecia are două variante, în viziunea oficialului german. Ori vine cu o ofertă mai bună, ori părăseşte Zona Euro pentru cel puţin cinci ani. În prima variantă, ministrul german sugerează că Atena ar trebui să îşi transfere bunuri în valoare de 50 de miliarde de euro într-un fond, prin care să îşi mai acopere din datorii. În a doua variantă, Grecia va beneficia de restructurarea datoriei şi se va bucura în continuare de sprijinul Uniunii Europene în calitatea sa de membru. Poziţia ministrului german de Finanţe este susţinută şi de cancelarul Angela Merkel, scrie presa britanică. Însă niciuna dintre aceste două variante nu a fost discutată la întâlnirea Eurogrupului, mai spun jurnaliştii.
Într-o postare pe o reţea de socializare, liderul partidului Social Democrat din Germania, formaţiune ce a dominat Parlamentul german în ultimele decenii, pledează pentru păstrarea Greciei în uniunea monetară.
Sigmar Gabriel, liderul Partidului Social Democrat: „Partidul Social Democrat are în continuare obiectivul de a păstra Grecia în Zona Euro, dacă pot fi întrunite condiţiile necesare. Acesta este, totodată, şi obiectivul guvernului nostru”.
Între timp, publicaţia germană Bild a aflat pe surse de la Atena şi Bruxelles că împrumutul de care ar avea nevoie Grecia este de 100 de miliarde de euro, nu 53 aşa cum anunţase premierul grec. Această nouă informaţie nu a fost comentată oficial până la acest moment.
Reacţii în presa străină
Guvernul de la Atena ar putea fi remaniat chiar de mâine, scriu jurnaliştii de la The Guardian. Mai mult, Alexis Tspiras ar putea cere organizarea de alegeri anticipate, în toamnă. În aşteptarea unei decizii privind viitorul Greciei, multe publicaţii au remarcat atitudinea sceptică a oficialilor din Zona Euro, care nu mai cred în promisiunile Atenei, ci vor dovezi că Grecia îşi va respecta angajamentele.
"Miniştrii de Finanţe din Zona Euro vor noi dovezi că Grecia îşi va respecta promisiunile şi că va reforma ţara în schimbul unui nou împrumut", scriu jurnaliştii televiziunii britanice BBC.
Atitudinea sceptică a acestora a fost remarcată şi de publicaţia Washington Post. "În pericol acum nu e doar soarta Greciei, ci unitatea Europei într-un sens general - având în vedere că anumite ţări creditoare, printre care Germania şi Finlanda, blochează orice grabă de a încheia o nouă înţelegere."
Şi jurnaliştii de la Time Magazine spun că "Oficialii greci se vor confrunta, în plan politic şi personal, cu impactul pe care îl va avea planul lor asupra concetăţenilor, care s-au confruntat deja cu cinci ani grei de austeritate şi recesiune. Guvernul va fi supus unor presiuni extraordinare de a modifica, întârzia şi uşura măsurile pe care deja a promis că le va pune în aplicare."
"Grecia se pregăteşte de o nouă criză politică", titrează The Guardian, după ce mai multe figuri remarcante din partidul premierului grec au criticat măsurile promise de cabinetul de la Atena. Acest lucru "a dat curs speculaţiilor că Alexis Ţipras va fi forţat nu doar să îşi remanieze cabinetul, ceea ce se poate întâmpla chiar de luni, ci să ceară organizarea alegerilor anticipate în această toamnă.", spun jurnaliştii britanici.